Međimurje: Črečansko polje postaje „Zelena oaza“

Akcija je organizirana s ciljem poboljšanja staništa brojnih životinjskih vrsta koje obitavaju na području Črečanskog polja

U petak 25. studenog 2022. organizirana je akcija sadnje stablašica i grmlja na području Črečanskog polja na kojem do tada nije bilo zasađenih šumskih vrsta.

Na području između Črečana i Pretetinca, na lokalitetu Črečansko polje, posadilo se oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske vrste koje borave na tom području. Lovačko društvo Srnjak Macinec izvršilo je otkup zemljišta u svrhu poboljšanja stanišnih uvjeta i biološke raznolikosti što će indirektno poboljšati ekološku i zaštitnu vrijednost zemljišta.

  • Osim članova Lovačkog društva Srnjak Macinec, u akciji sadnje sudjelovali su i djelatnici JU Međimurska priroda te volonteri iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Ekološke udruge Platana iz Nedelišća © JU Međimurska priroda

Sadile su se uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama – bilo onim divljim pčelama samicama ili medonosnim pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. Zbog klimatskih promjena kojima svakodnevno svjedočimo, ovakve male zelene oaze nužne su želimo li očuvati biljni i životinjski svijet. Akcija je započela u ranojutarnjim satima, a na akciji je sudjelovalo preko 20 volontera.

Unatoč burnom protokolarnom danu, akciji se priključio i župan Matija Posavec kako bi podržao ovu hvalevrijednu akciju. Župan je naglasio kako je važno brinuti se o zelenim površinama u Međimurju te kako je važno aktivno se uključiti u očuvanje prirode.

  • Začetnik ideje „Zelena oaza“ Josip Ceilinger i Velimir Bašek, glavni čuvar prirode u JU Međimurska priroda © JU Međimurska priroda

Nositelj akcije je Lovačko društvo Srnjak Macinec koje već više od dva desetljeća aktivno pošumljava parcele u središnjem Međimurju, a začetnik ideje „Zelena oaza“ je Josip Ceilinger koji je dugogodišnji aktivist u zaštiti prirode. Akciju je financijski podržala Općina Nedelišće preko programa Zelena agenda i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Samoj sadnji osim članova Lovačkog društva Srnjak Macinec priključili su se i djelatnici Međimurske prirode te volonteri iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Ekološke udruge Platana iz Nedelišća.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Šezdeseta godišnjica zaštite platane u Nedelišću

Platana u Nedelišću prvi je zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji, a zaštićena je 1963. godine. Iako nije riječ o hrastu, često se naziva „birov hrast“ jer se nalazi pored kuće u kojoj je nekad živio „birov“ - predsjednik mjesta, odnosno seoski starješina.

Čakovec i okolna naselja od danas imaju najsuvremeniji sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Danas je u Čakovcu svečano obilježen završetak radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec. Počeo se graditi prije nepune tri godine i njime je riješena odvodnja otpadnih voda i njihovo pročišćivanje za šire područje Čakovca. Također, na području Grada Čakovca obnovljene su i ulice i kvartovi u kojima su se odvijali radovi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER