„Zelena oaza – Črečansko polje“: Ovog petka sadnja u Nedelišću

Akcija se organizira s ciljem poboljšanja staništa brojnih životinjskih vrsta koje obitavaju na području Črečanskog polja

U petak 25. studenog organizira se akcija sadnje stablašica i grmlja na području Črečanskog polja koje je trenutačno bez šumskih vrsta. Program započinje okupljanjem svih sudionika akcije u 10 sati ispred zgrade Općine Nedelišće.

Na području između Črečana i Pretetinca na lokalitetu Črečansko polje posadit će se oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske vrste koje obitavaju na tom području. Lovačko društvo Srnjak Macinec izvršilo je otkup zemljišta u svrhu poboljšanja stanišnih uvjeta i biološke raznolikosti što će indirektno poboljšati ekološku i zaštitnu vrijednost zemljišta.

Sadit će se uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama – bilo onim divljim pčelama samicama ili medonosnim pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. Zbog klimatskih promjena kojima svakodnevno svjedočimo, ovakve male zelene oaze nužne su želimo li očuvati biljni i životinjski svijet.  

Nositelj akcije je Lovačko društvo Srnjak Macinec koje već više od dva desetljeća aktivno pošumljava parcele u središnjem Međimurju, a akciju je financijski podržala Općina Nedelišće preko programa Zelena agenda i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Samoj sadnji osim članova Lovačkog društva Srnjak Macinec priključit će i djelatnici Međimurske prirode te volonteri iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Ekološke udruge Platana iz Nedelišća.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Šezdeseta godišnjica zaštite platane u Nedelišću

Platana u Nedelišću prvi je zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji, a zaštićena je 1963. godine. Iako nije riječ o hrastu, često se naziva „birov hrast“ jer se nalazi pored kuće u kojoj je nekad živio „birov“ - predsjednik mjesta, odnosno seoski starješina.

Međimurska priroda: Što je sova vidjela? #05

„Sova‟ Međimurske prirode i dalje marljivo bilježi zanimljivosti iz svijeta divljih životinja. Oko foto kamere Međimurske prirode ovog je puta uhvatilo zelenu žunu u trenucima traženja hrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER