BearingPoint tvrdi da će svaki drugi vozač do 2030. odustati od vlasništva nad automobilom

Potrošačima će usluge i softver biti važniji od vlasništva nad vozilom, s obzirom da će softverske platforme upravljati cijelim putovanjem

Prema najnovijem istraživanju tvrtke BearingPoint, čak 87 posto ispitanika vjeruje da će rjeđe putovati na posao, a 81 posto njih smatra da će imati znatno manje poslovnih putovanja do 2030.

Ugledna konzultantska tvrtka BearingPoint za savjetovanje o upravljanju i tehnologiji sugerira da će odluke o mobilnosti u Europi i svijetu biti vrlo različite od današnjih već 2030. godine, prenosi Revija HAK. Studija Destination 2030 - Who’s in the driver seat for the future of mobility? identificira tri trenda koji će pokretati mobilnost u nadolazećim godinama: svako će putovanje postati personalizirano iskustvo, o klimatskoj neutralnosti više se neće pregovarati, a vozači će prije koristiti usluge nego posjedovati vozila.

Studija je proizašla iz internog istraživanja tvrtke BearingPoint o stajalištima klijenata u svim industrijskim sektorima i doprinosa sektorskih te tehnoloških lidera konzultantske tvrtke. Kako se navodi u priopćenju, rad na daljinu, energetske krize, klimatske promjene i poremećaji u lancima opskrbe duboko mijenjaju potražnju za mobilnosti te smjer i tempo promjena.

„Čak 87 % sudionika ankete vjeruje da će rjeđe putovati na posao, a 81 % je reklo da će ići na znatno manje poslovnih putovanja u usporedbi s 2019., a ako se ovaj trend nastavi, to će utjecati na ulaganja u infrastrukturu. Povećani troškovi povezani s razvojem nove infrastrukture mobilnosti ne mogu se u potpunosti prenijeti na krajnjeg korisnika. Možda će također biti potrebno provesti zakonodavstvo kako bi se postigla odgovarajuća infrastruktura za podršku električnim vozilima. Licenciranje i provedba pomaknut će fokus s pojedinca na pružatelja usluga.“ – rekao je Andrew Montgomery, globalni direktor za državni i javni sektor u BearingPointu.

Izvor: Destination 2030 - Who’s in the driver seat for the future of mobility?

Prema navedenoj studiji, o klimatskoj neutralnosti više se neće raspravljati, a 80 posto proizvedenih motora bit će ekološki prihvatljivije do 2030. godine. Također, ulaganja će se preusmjeriti u infrastrukturu kojom se potiču zdraviji aktivni oblici kretanja, kao što su pješačenje i vožnja biciklom. Gotovo polovica ispitanika (49 %) kaže da su spremni odreći se vlasništva nad osobnim vozilom kako bi time smanjili negativan utjecaj na okoliš do 2030. godine.

Umjesto posjedovanja automobila korisnici će se više koristiti uslugama car sharinga, a općem će potrošaču usluge i softver biti važniji od izbora pojedine marke automobila, s obzirom da će softverske platforme izvoditi i upravljati cijelim putovanjem. Naime, 81 posto ispitanika ističe da će radije koristiti jednu platformu za naručivanje i naplatu svih svojih usluga vezanih uz mobilnost.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER