DHMZ: Od danas su cijela Hrvatska, njena obala, more i otoci pokriveni radarskim mjerenjima

Podaci radara na Pelješcu od 29. studenog dostupni su javnosti, a cijela obala i Jadransko more pokriveni radarskim mjerenjima!

Završetkom testnog rada radarskog uređaja na lokaciji MRC Uljenje na poluotoku Pelješcu, od danas su javnosti dostupni radarski podaci za jug Hrvatske. Zahvaljujući projektu METMONIC uskoro će se uspostaviti jedna od najsuvremenijih meteorološko motriteljskih mreža u svijetu.

Zahvaljujući Projektu modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC (METMONIC), koji uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i projekata Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), osigurana je potpuna pokrivenost kopna i teritorijalnog mora Republike Hrvatske meteorološkim te oceanografskim mjerenjima.

 

Na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana antena i kupola bile su instalirane 19. listopada 2022. nakon čega su započeli završni radovi i testni rad radarskog uređaja, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Dana 29. studenog počeo je s radom C-band Doppler meteorološki radar na vrhu Uljenje na Pelješcu čime je prvi put u povijesti cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, a time i cijela hrvatska obala, more i otoci, pokriveno radarskim mjerenjima.

 

Prva službena karta objavljena je 29. studenog u 11 sati © DHMZ

„Bolje razumijevanje stanja atmosfere južne Dalmacije dugotrajna je želja hrvatskih meteorologa koja je početkom rada ovog radarskog uređaja konačno i ostvarena. Svi korisnici usluga DHMZ-a radarskim mjerenjima mogu pristupiti putem svojih mobilnih uređaja ili računala i time, ne samo bolje planirati svoje svakodnevne aktivnosti, nego i procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njih te donijeti pravovremenu odluku o svojoj sigurnosti“, navode u DHMZ-u.

Trenutačno je u funkciji pet radarskih uređaja na lokacijama MRC Gradište, MRC Bilogora, MRC Goli, MRC Debeljak i MRC Uljenje. Do kraja trajanja projekta u funkciji će biti i radar na lokaciji MRC Puntijarka. Zajedničkim radom pet meteorološko oceanografskih plutača koje su usidrene ovog ljeta duž Jadranskog mora te dvije visinske postaje u Slavoniji i Istri te nakon završetka instalacije osjetnika na više od 400 lokacija prizemnih postaja, ovim će se projektom uspostaviti jedna od najmodernijih meteorološko motriteljskih mreža u svijetu.

Projektom modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RHMETMONIC dodatno će se unaprijediti sustav ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete. Time će DHMZ dati dodatnu podršku razvoju gospodarstva, turizma, ribarstva te nautizma, kao i prilagodbi na klimatske promjene.

Ukupna procijenjena vrijednost troškova projekta METMONIC je 343.914.506,50 kuna od čega se 85 %, odnosno 292.327.330,52 kuna financira iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, dok 15 % nacionalne komponente u iznosu od 51.587.175,98 kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

  • DHMZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ počeo s instalacijom prvog od tri planirana meteorološka radara na Jadranu

U ponedjeljak je u Debeljaku u Općini Sukošan kod Zadra počela instalacija prvog od tri suvremena C-band Doppler meteorološka radara kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima čime će se povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

DHMZ: Najsuvremeniji meteorološki radar instaliran i u Istri

Nakon Debeljaka kod Zadra i u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar zahvaljujući strukturnom projektu METMONIC kojeg provodi Državni hidrometeorološki zavod. Meteorološkim radarom dodatno će se povećati kvaliteta praćenja opasnih meteoroloških pojava na sjevernom Jadranu, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Na otvorenom moru kod Viškog kanala postavljena prva meteorološko-oceanografska plutača

Početkom lipnja dovršeno je sidrenje i počelo testiranje prve meteorološko-oceanografske plutače na otvorenom moru na lokaciji kod Viškog kanala, na dubini sidrenja 105 metara. Riječ je o prvoj od pet plutača koje Državni hidrometeorološki zavod postavlja na otvorenom moru u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske kroz strukturni projekt METMONIC.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER