Bioteka pruža STEM priliku života za 50 djevojaka iz cijele Hrvatske

Sudjelovanje na projektu je besplatno, rok za prijave je produžen do 15. siječnja 2023. godine, a prijave su u tijeku!

Udruga Bioteka provodi projekt Girls own STEM koji je namijenjen srednjoškolkama iz cijele Hrvatske, a posebice djevojkama iz slabijih socio-ekonomskih sredina i okolnosti.

Udruga Bioteka poziva djevojke s područja Hrvatske, a posebice one koje dolaze iz socio-ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, da ne propuste ovu jedinstvenu priliku za besplatno sudjelovanje u projektu koji će ih osposobiti za daljnji razvoj karijere i rad u STEM području.

Budući da u Hrvatskoj kvalitetna STEM edukacija (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) nije dovoljno razvijena, a posebice jer nije svima jednako dostupna, udruga Bioteka iz Zagreba razvila je projekt Girls own STEM koji pruža priliku djevojkama i mladim ženama u dobi od 14 do 18 godina iz cijele Hrvatske koje su motivirane za STEM, ali do sada nisu imale prilike za sudjelovanje i rad u praktičnim STEM aktivnostima.

Inovacija projekta leži u tome što ovdje STEM edukacija neće biti sama sebi svrha, već će djevojke biti osnažene za rad na rješavanju konkretnih okolišnih, društvenih i/ili ekonomskih problema u svojim lokalnim sredinama.  

Riječ je o vrijednoj inicijativi koja je na velikom međunarodnom STEM natječaju zaklade GlobalGiving u području obrazovanja, a uz financijsku i korporativno-volontersku potporu tvrtke 3M, u srpnju prošle godine u svjetskoj konkurenciji prijavljenih projekata osvojila prvo mjesto.

Sudjelovanje u ovom projektu jedinstvena je prilika za djevojke iz cijele Hrvatske koje žele napredovati, znati više i iskoristiti svoje potencijale, a nemaju mogućnosti ili prilika. Projekt će djevojkama biti odličan korak naprijed prema razvoju budućih karijera.

Naime, svih će 50 djevojaka doći na Girls own STEM zimski kamp u Zagreb u siječnju i veljači 2023. gdje će steći nova znanja i vještine, upoznati mentore koji će im pomagati u razvoju vlastitih projekata te steći nova poznanstva s osobama sličnih interesa. Nakon toga, ove će mlade žene započeti rad na vlastitim STEM projektima, što će im pomoći u razvoju socijalnih vještina, a doprinijet će i povećanju njihova kritičkog mišljenja i samopouzdanja da učine promjenu u mjestima iz kojih dolaze.

Udruga Bioteka stoga poziva mlade djevojke od 14 do 18 godina iz cijele Hrvatske (posebice s područja posebne državne skrbi) koje su visoko motivirane za STEM područje, imaju želju za učenjem i suradnjom i spremne su na ozbiljan višemjesečni rad da se prijave za sudjelovanje na projektu. Također, pozivaju se sve djevojke koje ne ispunjavaju neki od obaveznih kriterija prijave, a voljele bi se prijaviti na projekt, da kontaktiraju udrugu.

Kriterije za prijavu, više informacija, kontakt kao i obrazac za prijavu možete pronaći na mrežnoj stranici udruge Bioteka. Prijave su otvorene do 15. siječnja 2023. godine.

Projekt u trajanju od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy Trade.

VEZANE VIJESTI

Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

U Glini danas počinju STEM radionice

Inicijativa „Ljudi za ljude“ u suradnji s udrugom „Programerko“ organizira edukaciju SCRATCH programiranja za djecu s područja Gline

U Rijeci predstavljeni STEM park i laboratorij

Mladim Riječanima od jučer su na raspolaganju novi STEM park ispred OŠ Nikola Tesla i STEM laboratorij na adresi Korzo 2A, koji su nastali u sklopu projekta STEM(AJMO!) Centra tehničke kulture Rijeka i partnera, izvijestili su iz Grada Rijeke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER