Omiljena Vruljica postala prvi zadarski senzorički park za igru i zabavu za svu djecu!

Zadar dobio svoj prvi senzorički park uređen po uzoru na najrazvijenije inkluzivne europske gradove

Jedinstveni i, u punom smislu riječi, inkluzivni koncept igrališta u kojemu djeca i mladi postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Prostor parka pomno je osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava koristeći igru kao osnovni medij za učenje.

Kroz projekt „Inclusive Play“ park je opremljen s preko 20 novih sprava za igranje u kojima će moći uživati sva djeca, a posebice djeca s teškoćama u razvoju, koja će prvi put u svom gradu moći uživati u ljuljačkama, koristiti vrtuljak i druge brojne sprave za igranje – posebno prilagođene baš njima po najvišim standardima sigurnosti i kvalitete.

„Park Vruljica time postaje prvo zadarsko inkluzivno igralište za svu djecu, a igra postaje dostupna svima. Dok čekamo da nam se park ponovno zazeleni i trava izraste, zasadite s nama aromatično bilje, igrajte se te isprobajte nova igrala uz veselu atmosferu i aktivnosti za najmlađe“, ističu u Gradu Zadru te pozivaju na otvaranje novoopremljenog senzoričkog parka Vruljica. Otvaranje će se održati u subotu 11. veljače od 10 do 13 sati.

Podsjetimo, Grad Zadar je u sklopu projekta „Inclusive Play“ u kolovozu prošle godine počeo s izgradnjom inkluzivnog, višeosjetilnog parka za djecu. Projektom je obuhvaćena površina od oko 4.000 m2 gradskog parka Vruljica na kojoj je uređeno dječje igralište, i to u njegovom južnom dijelu uz potok Vruljicu. Novi sadržaji će olakšati kretanje djeci s teškoćama u razvoju te omogućiti njihovo lakše uključivanje u igru s drugom djecom.

Uz navedene radove uređenja južnog dijela parka izgradnju inkluzivnog  dječjeg igrališta za sve dobne skupine, projekt obuhvaća i uređenje trim staze duž cijelog parka. Prilikom osmišljavanja novog izgleda parka korištene su postojeće poprečne staze nastale dugogodišnjim korištenjem posjetitelja, a u njegovom središnjem dijelu bit će zasađeno različito bilje kako bi se kreirao mirisni vrt i aktiviralo osjetilo mirisa posjetitelja parka. U istom dijelu predviđena je i senzorička staza sačinjena od različitih oblika i tekstura namijenjena prvenstveno djeci za igru i istraživanje.

 

Projekt „Inclusive Play“ program je IPA Prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. - 2020.  ukupne vrijednosti od 948.203,05 eura, od čega budžet Grada Zadra iznosi 394.563,00 eura. Projekt je s 85 % sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Predviđeno trajanje projekta je 23 mjeseca, od 01.03.2021. do završetka projekta 31.01.2023. godine. Grad Zadar sudjeluje u provedbi projekta u ulozi vodećeg partnera zajedno s drugim partnerima: Dječjim vrtićem Latica iz Zadra, Gradom Mostarom i Centrom za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ iz Mostara.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Livade i travnjaci Parka Helmuta Zilka važan su izvor bioraznolikosti i izuzetno vrijedna staništa pčela

Projekti planiranja urbanog razvoja u uskoj su vezi sa zaštitom vrsta jer su gradske zelene površine, parkovi i šume vrijedna staništa za biljke, životinje i ljude. Podizanje udjela zelenih površina i uklanjanje asfalta u urbanom okruženju uz sadnju raznolikog drveća i bilja pomaže u rješavanju problema gubitka bioraznolikosti, a pritom je važna i najmanja zelena površina koja potiče suživot ljudi s biljkama i životinjama.

U Zadru počeli radovi na uređenju novog parka

Dana 18. srpnja počeli su radovi na prvoj fazi uređenja novog zadarskog parka Novi Bokanjac. Radovi se izvode prema projektu zadarskog arhitekta Bogdana Marova kojim je, između ostalog, predviđena sadnja dodatnih stabala te gradnja centralnog objekta s priručnim radionicama i sanitarnim čvorom.

Stabla u zadarskom Parku Vruljica nisu posječena, sama su se osušila

Kako je i zašto došlo do oštećenja stabala tijekom izvođenja radova u zadarskom Parku Vruljica? Tko je nadzirao radove i kako se to moglo dogoditi unatoč obećanju da „u Vruljici neće biti sječe stabala“? Pitanja su to koja je Udruga Eko-Zadar postavila zadarskoj gradskoj upravi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER