U Palovcu prvi put volonterska akcija spašavanja vodozemaca

JU Međimurska priroda poziva vas na žabarenje!

Nakon uspješnih volonterskih akcija u 2022. godini Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode priprema, organizira i raduje se novim izazovima i druženjima s volonterima u 2023. godini. Uskoro kreće prva ovogodišnja volonterska akcija: spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama!

Akcija se sastoji od postavljanja ograde za vodozemce, koje će se održati u subotu 11. ožujka te svakodnevnog prenošenja vodozemaca tijekom idućih mjesec (ili više) dana nakon postavljanja ograde.

Postavljanje ograde za vodozemce provest će se u subotu 11. ožujka 2023. s početkom u 9 sati. Okupljanje volontera i djelatnika Međimurske prirode je u 9 sati na četiri lokacije - u Selnici (ispred Općine), na Ribnjaku Črečan, kod retencije Dragoslavec / Križopotje i na novoj lokaciji u Palovcu (skretanje za lovački dom, nakon nadvožnjaka).

Svi koji se žele na bilo koji način uključiti u akciju spašavanja vodozemaca mogu se prijaviti putem sljedećeg online obrasca.

Prijave treba poslati najkasnije do ponedjeljka 6. ožujka 2023. U prijavi treba navesti način uključenja  u akciju spašavanja vodozemaca (postavljanje ograde i/ili prenošenje vodozemaca).

© Davorin Mance

Za sve prijavljene volontere, Međimurska priroda organizira online edukaciju/predavanje koje će se održati u utorak 7. ožujka 2023. s početkom u 18 sati. Na edukaciji će se pojasniti metode rada na terenu, potreban materijal i pribor, način popunjavanja terenskih obrazaca, prepoznavanja vrsta vodozemaca te će volonteri dobiti i druge korisne upute za sudjelovanje na volonterskoj akciji. Poveznicu za pristup edukaciji primit će svi prijavljeni volonteri. Također, svima prijavljenima Međimurska priroda poslat će digitalnim putem daljnje materijale potrebne za provođenje akcije (tablicu za upis termina obilaska lokacija i online obrasce za popunjavanje na terenu).

Kako je izgledala prošlogodišnja akcija „Žabe na cesti“ pogledajte u priloženom videozapisu.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Čak 120 volontera na prvom danu akcije Žabe na cesti!

Već prvi dan volonterske akcije „Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ polučio je odličnim odazivom. U postavljanju zaštitne ograde na „crnim točkama“ uz međimurske prometnice sudjelovalo je čak 120 volontera.

Prvog dana prosinca upoznajte Slavnu četvorku u Murskom Središću

Povod za organizaciju događanja je predstavljanje rezultata prirodoslovnih istraživanja na području Međimurske županije, kao i proslava Dana volontera, godišnjica proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode i premijera dokumentarnog filma „Dobri hrast“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER