Čak 120 volontera na prvom danu akcije Žabe na cesti!

Akcija će se odvijati do početka travnja, a ograde će se po njenom završetku ukloniti

Već prvi dan volonterske akcije „Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ polučio je odličnim odazivom. U postavljanju zaštitne ograde na „crnim točkama“ uz međimurske prometnice sudjelovalo je čak 120 volontera.

S djelatnicima Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda, koja je organizator volonterske akcije, postavljeno je preko 2000 metara zaštitne ograde. Akcija je održana u subotu 11. ožujka na četiri lokacije: u Selnici, Črečanu, Križopotju i Palovcu. Potporu akciji dale su sve generacije, od par vrtićaraca, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca, radnog aktivnog stanovništva, pa do umirovljenika.

© JU Međimurska priroda

Međimurska priroda svima zahvaljuje na odazivu, a posebice ističe sudjelovanje i angažman Općine Selnica, Ekološke udruge „Platana‟ Nedelišće, OŠ Nedelišće, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škole Čakovec, I. Osnovne škole Čakovec, Općine Mala Subotica, Ekološke udruge „Vrba‟ Jurčevec, Lovačkog društva „Prepelica‟ Mala Subotica, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Orehovica, OŠ Domašinec, OŠ Hodošan, OŠ Prelog, OŠ Mursko Središće i OŠ Marije Jurić Zagorke Vrbovec.

 

© JU Međimurska priroda

Sve do kraja ožujka i početkom travnja volonteri i djelatnici Međimurske prirode obilazit će sve četiri lokacije (u Selnici, Črečanu, Križopotju i Palovcu), skupljati žabe i druge vodozemce iz kanti-zamki te ih prenašati preko prometnica do obližnjih vodenih staništa. Po završetku akcije ograde će biti uklonjene.

© JU Međimurska priroda

Ova se volonterska akcija u Međimurskoj županiji provodi od 2013. godine, te je ova godina jedanaesta godina provedbe spašavanja vodozemaca na međimurskim prometnicama. Prema svim pokazateljima bit će rekordna po broju sudionika volontera, i što je još važnije, po broju spašenih vodozemaca.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

U Palovcu prvi put volonterska akcija spašavanja vodozemaca

Nakon uspješnih volonterskih akcija u 2022. godini Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode priprema, organizira i raduje se novim izazovima i druženjima s volonterima u 2023. godini. Uskoro kreće prva ovogodišnja volonterska akcija: spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama!

Prvog dana prosinca upoznajte Slavnu četvorku u Murskom Središću

Povod za organizaciju događanja je predstavljanje rezultata prirodoslovnih istraživanja na području Međimurske županije, kao i proslava Dana volontera, godišnjica proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode i premijera dokumentarnog filma „Dobri hrast“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER