Zastupnici odobrili poboljšana pravila EU-a o sigurnosti proizvoda

Godišnji trošak nesreća povezanih s nesigurnim proizvodima koje su se mogle spriječiti procijenjen na 11,5 milijardi eura!

Zastupnici u Europskom parlamentu su u četvrtak s 569 glasova za, 13 protiv i bez suzdržanih podržali izmijenjena pravila o sigurnosti proizvoda za neprehrambene potrošačke proizvode, izvijestili su iz Europskog parlamenta. Novom uredbom postojeća se Direktiva o općoj sigurnosti proizvoda usklađuje s najnovijim dostignućima u području digitalizacije i porastom kupnje na internetu.

Revidiranim pravilima o sigurnosti proizvoda osigurava se da proizvodi u EU-u, kupljeni na internetu ili u trgovinama, ispunjavaju najviše sigurnosne zahtjeve. Kako bi se osiguralo da su svi proizvodi na tržištu sigurni za potrošače, Uredba o općoj sigurnosti proizvoda uključuje mjere kojima se jamči da se tijekom procjena sigurnosti uzimaju u obzir rizici za najranjivije skupine potrošača (npr. djeca), rodni aspekti i kibersigurnosni rizici.

Novom uredbom povećavaju se obveze gospodarskih subjekata (poput proizvođača, uvoznika, distributera) i ovlasti tijela za nadzor tržišta te se uvode jasne obveze za pružatelje internetskih tržišta. Kako bi se smanjili rizici, internetska tržišta surađivat će s tijelima za nadzor tržišta, a potonji mogu zatražiti od internetskih tržišta da uklone ili onemoguće pristup opasnim proizvodima bez nepotrebnog odgađanja, a svakako u roku od dva radna dana. Proizvodi koji se uvoze u Europsku uniju mogu se staviti na tržište samo ako postoji gospodarski subjekt s poslovnim nastanom u Uniji koji je odgovoran za njihovu sigurnost.

Učinkoviti postupci opoziva proizvoda

Izmijenjenim pravilima poboljšava se postupak opoziva proizvoda. Trenutačna stopa vraćanja proizvoda je niska te se procjenjuje da svaki treći europski potrošač nastavlja koristiti povučeni proizvod.

U slučaju opoziva proizvoda, potrošači trebaju biti izravno obaviješteni o tome te im se treba ponuditi popravak proizvoda, zamjena novim proizvodom ili povrat novca. Potrošači će također imati pravo podnijeti pritužbu ili pokrenuti kolektivnu tužbu. Informacije o sigurnosti proizvoda i pravnom lijeku moraju biti dostupne na jasnom i razumljivom jeziku. Sustav brzog uzbunjivanja o opasnim proizvodima (portal Safety Gate) modernizirat će se na način da dopusti učinkovitije otkrivanje nesigurnih proizvoda i da bude dostupniji osobama s invaliditetom.

„Zahvaljujući ovom zakonu štitimo naše najranjivije potrošače, posebno djecu. U 2020. godini 50 % opasnih proizvoda došlo je iz Kine. Ovim zakonom napravili smo ključan korak protiv onih koji ne prodaju sigurne proizvode u Europi. Za svaki proizvod koji se prodaje mora postojati netko tko preuzima odgovornost za njega unutar EU-a. Proizvodi koji nisu sigurni bit će uklonjeni s web-stranica u roku dva dana. Potrošači će biti obaviješteni izravno putem e-pošte ako su kupili nesiguran proizvod. Osim toga, imat će pravo na popravak, zamjenu ili povrat novca u slučaju povlačenja proizvoda. Nakon što ovaj zakon stupi na snagu, u Europi će biti manje opasnih proizvoda.“ - izjavila je izvjestiteljica Dita Charanzová (Renew, Češka).

Vijeće treba službeno prihvatiti tekst koji će se zatim objaviti u Službenom listu Europske unije kako bi stupio na snagu. Uredba će se početi primjenjivati 18 mjeseci nakon stupanja na snagu.

 

Godine 2021. 73 % potrošača kupilo je proizvode na internetu (za usporedbu, 2014. taj udio iznosio je 50 %), a 2020. godine 21 % naručilo je proizvode izvan Europske unije (2014. taj udio iznosio je 8 %). Prema godišnjem izvješću portala Safety Gate za 2020., 26 % upozorenja o opasnim proizvodima odnosilo se na proizvode koji se prodaju na internetu, a 62 % na proizvode iz zemalja izvan Europske unije i Europskog gospodarskog prostora. Procjenjuje se da će zahvaljujući novim pravilima europski potrošači uštedjeti oko milijardu eura tijekom prve godine i oko 5,5 milijardi eura tijekom sljedećeg desetljeća. Smanjenjem broja nesigurnih proizvoda na tržištu, nove mjere trebale bi europskim potrošačima smanjiti i trošak nastao zbog nesreća povezanih s proizvodima koje su se mogle spriječiti (oko 11,5 milijardi eura godišnje), kao i troškove liječenja (oko 6,7 milijardi eura godišnje).

 

  • Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

München zabranjuje e-romobile u javnom prijevozu

Električni romobili uskoro više neće biti dopušteni u podzemnoj željeznici, tramvajima i autobusima, a tom odlukom minhenski prijevoznik Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) slijedi primjere sve većeg broja europskih gradova.

Motorna vozila i igračke na vrhu popisa opasnih neprehrambenih proizvoda

Europska komisija objavila je godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate za brzo obavješćivanje o opasnim neprehrambenim proizvodima. Izvješćem su obuhvaćena upozorenja prijavljena tijekom 2021. i mjere koje su poduzela nacionalna tijela. Prema godišnjem izvješću, automobili su prvi put na vrhu popisa prijavljenih proizvoda, a nakon njih slijede igračke.

Europska komisija objavila dobitnike nagrade EU-a za sigurnost proizvoda za 2023.

Nagradom se odaje priznanje inovativnim poslovnim inicijativama i istraživanjima koji povećavaju sigurnost potrošača nadilazeći pritom zakonom propisane zahtjeve. Europska komisija danas je objavila koja su poduzeća i istraživački projekti dobitnici ovogodišnjih nagrada zbog njihovog iznimnog doprinosa sigurnosti potrošača.

CASP 2021: Objavljeno najnovije izvješće Europske komisije o sigurnosti proizvoda

U najnovijem izvješću o koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u Europskoj uniji (CASP 2021) navodi se kako više od trećine testiranih proizvoda predstavlja rizik za europske potrošače. Neispravno je čak 84 % igračaka kupljenih izvan EU-a te 68 posto ispitanih njihaljki za bebe zbog čega se preporučuje izbjegavanje web kupovine od trgovina izvan EU-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER