Zelena energetska zadruga: Postanite domaćin turneje „Dobra energija“

Poziv je otvoren od 4. do 17. travnja 2023.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva gradove iz cijele Hrvatske da se do 17. travnja prijave na poziv za domaćine turneje Dobra energija, kampanje za promociju građanske energije u lokalnim zajednicama koju će ZEZ provesti u svibnju uz podršku europske inicijative Sporazum gradonačelnika i projekta LIFE LOOP.

Tijekom 2023. godine održat će s treće izdanje turneje „Dobra energija“ koja je do sada obišla preko 20 hrvatskih gradova, od kojih je mnoge ohrabrila na dodatna ulaganja u podršku građanima u korištenju solarne energije, ali i projekte solarnih elektrana na javnim zgradama.  

„ZEZ domaćinima turneje Dobra energija osigurava 'paket' jednodnevnih aktivnosti usmjerenih osnaživanju građana na ulaganje u solarnu energiju te povećanju kapaciteta grada za podršku građanima u ulaganju i daljnji razvoj projekata građanske energije. Time im olakšavamo ostvarenje ciljeva zelene tranzicije i pomažemo u nju aktivno uključiti građane.” - pojasnila je Kristina Lauš, voditeljica komunikacija u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Aktivnosti turneje u pojedinom gradu uključuju informativno predavanje o solarnoj energiji i stručno savjetovanje o razvoju projekata solarne energije za zaposlenike grada, te informativne aktivnosti za građane, uključujući „Sunčani dnevni boravak“ - demonstraciju solarnog sustava i njegovog korištenja te predavanje za građane o solarnim elektranama za kućanstva i energetskim zajednicama.

Kako bi bili izabrani za domaćine turneje, gradovi moraju zadovoljiti uvjete ZEZ-ovog poziva, pri čemu će prednost dobiti gradovi koji su napredniji u provedbi mjera poticanja korištenja solarne energije. Putem poziva bit će izabrano do 10 domaćina turneje. Poziv je otvoren od 4. do 17. travnja (do 23:59 sati), a prijave se podnose putem digitalnog obrasca na web stranici Zelene energetske zadruge.

Aktivnosti turneje Dobra energija provest će stručni tim Zelene energetske zadruge, vodeće organizacije za građansku energiju u Hrvatskoj, koja je s Gradom Križevcima nositelj prvih projekata građanske energije u Hrvatskoj „Križevački sunčani krovovi“ i osnivač Na sunčanoj strani, neprofitnog servisa za podršku građanima u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva.

 

VEZANE VIJESTI

Uključite se u grupnu nabavu solarnih elektrana!

„Na sunčanoj strani“, servis Zelene energetske zadruge (ZEZ) za podršku u realizaciji solarnih elektrana, poziva građane iz cijele Hrvatske spremne na ugradnju solarne elektrane za obiteljsku kuću, tvrtku ili obrt da se uključe u grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana.

Bliži se kraj roka za prijavu sudjelovanja u grupnoj nabavi solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je putem neprofitnog servisa Na sunčanoj strani početkom srpnja pozvala fizičke i pravne osobe s područja Zagreba i Zagrebačke županije da se uključe u grupnu nabavu solarnih elektrana. Poziv na sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 10. kolovoza, a veći broj sudionika pomoći će ostvariti bolje uvjete nabave opreme i ugradnje za sve uključene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER