Obnavlja se Torre Velasca - jedan od simbola glavnog grada Lombardije

Trg Piazza Torre Velasca u podnožju istoimenog tornja postat će pješačka zona sa stablima magnolija i maslina

Bit će to ljepši i zeleniji trg, sa stablima magnolija i maslina te drvenim klupama čime će se uljepšati i urediti prostor oko milanskog tornja Torre Velasca, povijesnog simbola glavnog grada Lombardije.

Obnovljeni i ozelenjeni trg osmišljen je kao mjesto okupljanja i susreta, gdje se pogledom uperenim uvis svi stanovnici Milana mogu diviti arhitektonskoj ikoni grada – tornju Torre Velasca. Obnova trga Piazza Torre Velasca planirana je istovremeno s projektom obnove ovog tornja kojim upravlja tvrtka Hines. Pročelja tornja već su obnovljena, a trenutačno se izvode radovi na uređenju interijera. Obnovom ovog malog trga, neiskorišteni asfaltirani pristup zgradi postat će uređen javni prostor s novom urbanom opremom i zelenilom, a završetak radova očekuje se do početka 2024. godine.

Zahvaljujući projektu studija Asti Architetti koji se zasniva na načelima ekološke održivosti i energetske učinkovitosti, a razvijenom u suradnji sa tvrtkama Ceas i ESA Engineering te s tvrtkom Ars Aedificandi kao glavnim izvođačem, bit će to ljepši i zeleniji trg, sa stablima magnolija i maslina te novom urbanom opremom čime će se uljepšati i urediti prostor oko milanskog tornja Torre Velasca, povijesnog simbola glavnog grada Lombardije. Uklanjanjem postojećih parkirališnih mjesta i arhitektonskih barijera, Milano će dobiti novu pješačku zonu s opločenjem od velikih kamenih ploča karakterističnih za mnoge trgove u povijesnoj jezgri Milana, a izgledat će kao nastavak rebrastih stupova tornja.

„Torre Velasca oduvijek je bila referentna točka na horizontu Milana, no nije bio dio svakodnevnog života njegovih stanovnika zbog nepostojanja izravnog pristupa tornju.“ – objasnio je za dnevnik Reppublica arhitekt Paolo Asti. „Stoga smo dizajnirali neku vrstu dvorišta koje u isto vrijeme poboljšava i unapređuje odnos tornja s gradom i pogoduje njihovom boljem povezivanju.“

Nogostupi će biti obloženi i omeđeni granitnim pločama i rubnjacima, a cijeli prostor oplemenjen zelenilom i fiksnim drvenim klupama, kao i postavljanjem stanice sustava javnih bicikala BikeMi. „Pravo mjesto za odmor i opuštanje, ali u isto vrijeme i mjesto identiteta“, dodaje Paolo Asti.

Toranj će se tako u potpunosti uklopiti u suvremeni koncept „15-minutnog grada“ s modernom infrastrukturom održive mobilnosti i javnim pristupom internetu, korištenjem obližnjih prostora kao mjesta za boravak, opuštanje, ali i rad. Za projekt rasvjete zadužena je tvrtka ESA Enginnering, a njime će se zadovoljiti zahtjevi za smanjenjem potrošnje električne energije i svjetlosnog onečišćenja. Dvije povijesne ulične svjetiljke koje je dizajnirao BBPR bit će restaurirane, dok će ostali izvori svjetla koristiti najsuvremeniju LED tehnologiju.

>>> Pročitajte još >>> Milanska Vertikalna šuma proslavila osmi rođendan

„Temeljitom obnovom tornja Torre Velasca revitaliziramo njegove izvorne funkcije na održiv način te ga obogaćujemo novim poslovnim, ugostiteljskim i wellness prostorima otvorenim za javnost.“ – izjavio je Mario Abbadessa, čelnik tvrtke Hines u Italiji.

Prije nekoliko mjeseci predstavljen je prvi novi stanar tornja koji će svoja vrata otvoriti u proljeće 2024. Riječ je o restoranu „Sushisamba“ na 18. katu koji će tako sljedeće godine postati najviši gradski restoran s panoramskim pogledom na Milano. Najviši katovi  tornja namijenjeni su za stanovanje, dok će se na njegovim nižim katovima nalaziti uredi, teretane, wellness centri i trgovine, čime će veći dio jedne od najpoznatijih talijanskih građevina biti otvoren za sve, a ne samo za one koji tu žive ili rade.

Milanski toranj Torre Velasca nalazi u središtu grada, ima 26 katova i visok je 106 metara. Dovršen je 1958. godine prema projektu arhitektonskog partnerstva BBPR koje su 1932. osnovali arhitekti Gian Luigi Banfi, Lodovico Belgiojoso, Enrico Peressutti i Ernesto Nathan Rogers. Uz milansku katedralu (Duomo di Milano), stare krovove, tornjeve i kupole, Torre Velasca se svojim neobičnim i karakterističnim oblikom ističe kao jedna od rijetkih suvremenih građevina u povijesnom središtu grada. Njegova struktura podsjeća na izgled tradicionalnih srednjovjekovnih tvrđava i kula, čiji su donji dijelovi uvijek bili uži, a viši podupirani drvenim ili kamenim gredama. Oblik tornja stoga predstavlja modernu interpretaciju tipične talijanske srednjovjekovne utvrde prema kojoj šira gornja trećina zgrade podsjeća na srednjovjekovne stražarnice. Toranj Torre Velasco je 2011. godine uvršten u registar kulturnih dobara Talijanske Republike.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Beč nastavlja s obnovom i ozelenjavanjem trgova i ulica

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja bečkog Pratersterna predstavljen je u veljači prošle godine, radovi su u tijeku, a sada se najavljuje i obnova drugih bečkih trgova i ulica u njegovoj neposrednoj blizini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER