Srpska vlada donijela Uredbu o utvrđivanju Programa financiranja aktivnosti i mjera poboljšanja energetske učinkovitosti

Programom se također želi utjecati na podizanje svijesti o važnosti energetske učinkovitosti

Dana 12. travnja Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa financiranja aktivnosti i mjera poboljšanja energetske učinkovitosti u 2023. godini, koji predstavlja strateški i zakonodavni okvir za učinkovito korištenje energije.

Programom je utvrđeno nekoliko ciljeva: od ušteda energije i njenog racionalnog korištenja primjenom provjerenih, suvremenih tehnologija i proizvoda čija je uporaba ekonomski opravdana, korištenje obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe te zaštita okoliša smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Također, predviđene su mjere poboljšanja energetske učinkovitosti koje imaju prioritet u financiranju ili sufinanciranju, kao što su, između ostalog, poboljšanje toplinske izolacije zgrade, zamjena termotehničkih sustava ili dijelova sustava učinkovitijim sustavima, modernizacija unutarnjih sustava rasvjete u zgradama i ugradnja solarnih panela, navodi se u priopćenju Vlade Republike Srbije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

FZOEU objavio uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) na svojim mrežnim stranicama objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Građanima će tako u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

Solarna energija povećala plaće nastavnika

Osim postizanja ušteda energije, ova škola daje izvrstan primjer kako se korištenjem solarne energije mogu povećati i plaće slabo plaćenih nastavnika. Škola u Batesvilleu instalirala je 1.600 solarnih panela kako bi smanjila troškove režija i ušteđenim novcem svojim nastavnicima dala prijeko potrebne povišice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER