Beč ima novi ambiciozan cilj: postizanje ugljične neutralnosti do 2040.

Svake godine instalirat će se solarni moduli čija će ukupna površina odgovarati onoj od 90 do 100 nogometnih igrališta

Austrijska metropola do 2025. godišnje namjerava postaviti onoliko fotonaponskih sustava koliko ih je bilo instalirano u posljednjih 15 godina

Beč je postavio vrlo ambiciozan cilj da do 2040. godine postane grad s nultom stopom emisija stakleničkih plinova, a ugljičnu neutralnost prije svega namjerava postići energetskom tranzicijom i znatnim ulaganjima u obnovljive izvore energije. 

Član bečkog gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky istaknuo je da Beč želi postati primjer drugim gradovima po pitanju korištenja solarne energije. Stoga gradska koalicija do kraja mandata, koji traje do 2025., godišnje namjerava postaviti onoliko fotonaponskih sustava koliko ih je bilo instalirano u posljednjih 15 godina. Time će se u roku od pet godina njihova ukupna snaga povećati sa sadašnjih 50 MWp na 250 MWp, a do 2030. trebali bi dosegnuti snagu od nevjerojatnih 800 MWp.

Kako bi Beč mogao postići taj cilj, svake će godine instalirati solarne module čija će ukupna površina odgovarati onoj od 90 do 100 nogometnih igrališta. Pritom će se za postavljanje uglavnom koristiti površine poput krovova i pročelja javnih zgrada te parkirališta, odlagališta i slično, a poticat će se inovativna rješenja poput upotrebe solarnih modula od tankog filma, ugradnje solarnih panela na pročelja građevina ili stvaranje hlada na ozelenjenim krovovima uz pomoć solarnih sustava.

  • Solarni moduli na bečkom deponiju otpada Rautenweg © Christian Houdek

Grad Beč nastoji potaknuti i građane da daju svoj doprinos zaštiti okoliša, stoga je postupak izdavanja dozvola za instaliranje fotonaponskih postrojenja pojednostavljen, a umjesto dosadašnjih milijun eura bit će osigurano ukupno tri milijuna eura godišnje za subvencioniranje solarnih panela. Osim toga, ove godine s radom započinje i novi ured koji će građanima i poduzećima pomagati u svim fazama razvoja projekata na području solarne energije.

Predviđa se da će se zahvaljujući ovoj inicijativi stvoriti oko 1.200 radnih mjesta u Beču i okolici.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč potiče izgradnju solarnih panela s 1,5 milijuna eura

Bečka poduzeća mogu se prijaviti za subvencije za postavljanje solarnih panela, a Grad Beč je u tu svrhu izdvojio 1,5 milijuna eura. Projekti se mogu prijaviti do sredine listopada ove godine, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER