Razvija se polimer za beskonačno recikliranje

Može li novi materijal kao zamjena za plastiku pomoći pri smanjenju onečišćenja plastičnim otpadom?

Alarmatno onečišćenje plastičnim otpadom u svijetu dijelom je i posljedica vrlo malog stupnja njegove ponovne uporabe. Sudija objavljena u srpnju prošle godine u znanstvenom časopisu Science Advances otkrila je kako je od 2015. godine reciklirano svega 9 posto svih plastičnih masa ikada proizvedenih. No, čini se da je otkriven novi plastični materijal koji će se moći beskonačno mnogo puta reciklirati.

Poznato je da se plastika obično razgrađuje u molekule koje se ne mogu lako preoblikovati u novi plastični materijal ili druge korisne predmete bez provođenja mnogih različitih kemijskih procesa, kako je i navedeno u prošlogodišnjoj studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Međutim, magazin ScienceNews objavio je u četvrtak vijest kako su istraživači sa Sveučilišta Colorado State University (CSU) razvili potencijalno rješenje problema recikliranja plastičnog otpada.

Detaljno pojašnjenje ovog otkrića donosi Science u svom članku od 27. travnja u kojem predstavlja novi polimer s mnogim istovjetnim karakteristikama koje ima i plastika, a koji se recikliranjem može lakše vratiti u svoje izvorne molekule, bez potrebe za korištenjem toksičnih kemikalija ili kompliciranih laboratorijskih procesa. Science prenosi priopćenje Sveučilišta Colorado State University čiji je laboratorij razvio novi materijal. Eugene Chen, profesor kemije na CSU, tvrdi kako se ovi „polimeri u načelu mogu beskonačno mnogo puta kemijski reciklirati i ponovno koristiti“.

Profesor Eugene Chen sa Sveučilišta Colorado State University

Polimeri su jedna vrsta plastike, izrađena od lanaca ponavljajućih molekula. Novi polimer razvijen u Chenovom laboratoriju ima sve važne karakteristike plastike, a to su snaga, trajnost, lakoća i otpornost na toplinu.

Otkriće novog materijala temelji se na ranijem istraživanju Chenovog laboratorija iz 2015. godine. Taj se polimer mogao proizvesti jedino u komercijalno nepraktičnim hladnim uvjetima, a bio je mekši od plastike, manje toplinski otporan i imao je manju molekularnu težinu.

No, Chen je izjavio kako mu je to istraživanje poslužilo za razvijanje novog materijala koji se može napraviti bez otapala i na sobnim temperaturama, i koji se k tome može lakše industrijski proizvoditi. Također, novi se polimer pomoću katalizatora može lako razgraditi i vratiti u prvobitni oblik za ponovnu uporabu.

No, preostaje još dosta istraživanja na poboljšanju novog materijala prije njegove komercijalne uporabe. Chen je sa svojim timom dobio potporu CSU-a za daljnja istraživanja i pronalaženje još jeftinijih i učinkovitijih procesa za razvoj sličnih polimera, kao i za istraživanje načina kako se mogu proizvesti u većim količinama. Eugene Chen smatra kako se sa svojim timom kreće u pravom smjeru.

„Naš je san da kemijska tehnologija recikliranja polimera zaživi na tržištu“, navodi Chen u priopćenju CSU-a.

Ukoliko Chen i njegov tim uspiju realizirati taj san, njihov rad bi mogao uvelike pomoći pri rješavanju problema onečišćenja plastičnim otpadom. Samo dan prije objave ovog otkrića, više od 40 britanskih tvrtki pristupilo je UK Plastics Pactu, koji između ostalog ima za cilj da plastična ambalaža mora sadržavati minimalno 30 % recikliranog plastičnog otpada u Velikoj Britaniji do 2025. godine.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Tehnologija za „redanje“ stanica ultrazvukom razvijena je radi boljeg bioprintanja

U zadnje se vrijeme sve češće može čuti kako se živuće stanice mogu kombinirati s polimernim gelovima te se mješavina može 3D-printati i tako proizvesti biološko tkivo koje se koristi u transplantantima ili za eksperimente. Takav bi materijal mogao postati bliži stvarnosti zahvaljujući novoj ultrazvučnoj tehnologiji.

Američki kemičari traže bolji način za recikliranje plastike

U SAD-u se trenutačno reciklira samo oko devet posto plastičnog otpada, a razlog tome je što kemijski sastav mnogih vrsta plastike otežava njihovo recikliranje. Kako je postupak recikliranja za većinu vrsta plastike ograničen te se njime dobiva plastika slabije kvalitete, kemičari sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu istraživali su mogućnost recikliranja i dobivanja jačeg i izdržljivijeg plastičnog materijala.

Koštice maslina i avokada kao izvor bioplastike

Nova, zanimljiva te potpuno slučajna i neočekivana otkrića pretvorbe bioplastike iz koštica voća zasebno su urodila plodom na dva različita dijela svijeta. Mogućnost pretvaranja ostataka voća u plastiku uvelike bi mogla smanjiti količine plastičnog otpada i štetne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER