Projektom Petrol Green na krovovima benzinskih postaja postavljaju se FN sustavi

Petrol Green je projekt čiji je cilj postavljanje solarnih elektrana na krovove prodajnih mjesta i drugih objekata u vlasništvu Petrola

U kriznoj 2022. godini pokrenuta je prva faza projekta Petrol Green za postavljanje solarnih elektrana na krovove Petrolovih prodajnih mjesta, a počela je i provedba projekta digitalizacije opskrbnog lanca, kojim će do proljeća 2024. godine logistički procesi biti automatizirani, integrirani i digitalizirani.

Projekt Petrol Green je djelomično financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, koji su dobiveni na javnom natječaju Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije, a u Sloveniji se trenutačno provodi njegova prva faza u kojoj će se solarnim elektranama opremiti 46 Petrolovih prodajnih mjesta. U drugoj fazi projekta Petrol Green slijedi postavljanje solarnih elektrana na dodatnih 24, a u trećoj na još 17 lokacija. Cilj je da se u narednim fazama opremi cijela mreža Petrolovih objekata u Sloveniji.

Provedba projekta Petrol Green počela je i u Hrvatskoj, gdje se u narednim godinama solarne elektrane također planiraju postaviti na krovovima svih prodajnih mjesta. Petrol je trenutačno u fazi pripreme dokumentacije i dobivanja potrebnih dozvola za prvih 30 hrvatskih lokacija.

Realizacija ovakvih projekata predstavlja važan korak na putu održivog razvoja tvrtke, koja teži energetskoj tranziciji u niskougljično društvo, ističu u Petrol Grupi.

© Petrol Grupa

2023. godina bit će obilježena stabilizacijom poslovanja i optimizacijom troškova

Petrol Grupa nastavit će djelovati u skladu sa strateškim ciljevima i očekivanjima dioničara, težiti izvrsnosti u poslovanju, energetskoj tranziciji i društvenoj odgovornosti.

Zbog još uvijek otežanih uvjeta na energetskim tržištima, 2023. godina će za Petrol biti vrlo zahtjevna. Na poslovanje će i dalje značajno utjecati regulacija prodajnih cijena goriva i energenata, zaoštravanjem uvjeta nabave i inflacijom, čemu će slijediti prilagodba poslovnih procesa i optimizacija troškova. Petrol grupa za 2023. godinu planira prihode od prodaje u iznosu od 10,2 milijardi eura, prilagođeni bruto poslovni rezultat u iznosu od 675,0 milijuna eura i EBITDA u iznosu od 250,4 milijuna eura. Investicijska politika bit će usmjerena prema energetskoj tranziciji, konkretno obnovljivim izvorima, digitalizaciji i energetskim rješenjima. Petrol grupa suočava se s nedostatkom sredstava za ulaganje u zelenu tranziciju zbog posljedica regulacije, a za ulaganja u 2023. godini planira iznos od 75 milijuna eura.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

VE Ljubač: Petrol otvorio svoj drugi vjetropark u Hrvatskoj

Nakon što je 4. travnja 2022. društvo Vjetroelektrana Ljubač d. o. o. dobilo status ovlaštenog proizvođača, Grupa Petrol je 10. svibnja službeno pokrenula svoj drugi vjetropark – VE Ljubač u blizini Knina, čijih će devet vjetroagregata godišnje proizvoditi oko 96 GWh električne energije i osiguravati zelenu energiju za čak 30.000 prosječnih kućanstava.

Beč otvara tridesetu solarnu elektranu u vlasništvu građana!

U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča. Investicijama se doprinosi zaštiti okoliša, a kupci dobivaju bonove za plaćanje računa struje ili unajmljivanje javnih bicikla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER