Riba & Ribafish za čišći okoliš

Sveta Nedelja dobila atraktivan spremnik za odlaganje plastične ambalaže

Povodom Dana planeta Zemlje, Grad Sveta Nedelja je u suradnji s Osnovnom školom Sveta Nedelja pokrenuo akciju u kojoj je nabavljena statua za prikupljanje PET ambalaže. Atraktivna skulptura ribe - spremnik za prikupljanje plastičnih boca, postavljena je u utorak ispred OŠ Sveta Nedjelja u koji će učenici i djelatnici, ali i prolaznici, moći ubacivati PET ambalažu.

„Riba-kontejner za prikupljanje plastičnih boca izrađena je od recikliranog materijala – prikupljene plastike iz oceana i nabavljena je u cilju osvještavanja djece i odraslih o zaštiti okoliša. Riba će mijenjati lokacije i bit će postavljena i ispred drugih obrazovnih i javnih objekata kako bi doprli do što većeg broja djece i građana. Iz dana u dan moramo raditi na što većoj svjesnosti stanovništva o tome koliko sami utječemo na okoliš. Već kasnimo s očuvanjem planeta, a što prije reagiramo i usadimo pravilne navike mladim generacijama, to će nam budućnost biti bolja.“ - izjavio je zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak.

Skulptura ribe predstavlja interesantan model edukacije i podizanja svjesnosti djece i građana o recikliranju, a očuvanje okoliša i smanjenje količine odbačene plastike, posebice u moru i vodama, glavni su motiv i poruka ove akcije.

  • Zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak, Domagoj Jakopović Ribafish i ravnatelj OŠ Sveta Nedelja Zvonimir Markić

Sredstva prikupljena otkupom ambalaže koristit će se za uređenje okoliša škole

„Ideja cijele ove priče je da naše učenike odgajamo i učimo o ekologiji. U recikliranju zaostajemo za drugim državama, što je dio našeg mentaliteta. Mi imamo veliku ulogu u oblikovanju tog mentaliteta i zato započinjemo sa najmlađima. Djeca vole kada osjete da je njihov trud doveo do određenog zadovoljstva pa ćemo tako od sredstava koja prikupimo od reciklirane plastike, urediti okoliš naše škole onako kako oni žele“, rekao je ravnatelj OŠ Sveta Nedelja Zvonimir Markić.

U sklopu događanja, Domagoj Jakopović Ribafish je, u sklopu školskog programa, zamijenio ulogu s profesorom i održao predavanje na satu geografije.

„Na djeci ostaje svijet, oni su kao spužve, upijaju sve informacije. Vrijeme je da ih sada naučimo ono što je bitno za planet i čovječanstvo, i koliko nam je bitno sačuvati našu Zemlju. Ovo mi je 102. predavanje u školi kada kroz zabavni segment prenosim djeci poruku da svi možemo napraviti nešto da nam planet bude čišći, kako je dobro baviti se sportom, putovati i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Želim popraviti ovaj svijet na način da se više družimo, pričamo, komuniciramo i obratimo pozornost na druge, važnije, pametnije stvari, a ne na medije i ekrane. Rezervu nemamo, nemamo opciju B i ako samo 20 % djece ne baci vrećicu od čipsa ili žvaku na pod, radimo dobro“, rekao je Domagoj Jakopović Ribafish.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njemački problemi s plastičnim otpadom

Njemačka svake godine izvozi oko milijun tona plastičnog otpada u vrijednosti od oko 254 milijuna eura. To je više od bilo koje druge zemlje u EU.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER