Obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej svoja će vrata otvoriti krajem 2023. godine

Napreduju radovi na trenutačno najvećem infrastrukturnom projektu u zagrebačkoj kulturi

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je sa svojim zamjenicima te ravnateljicom prof. dr. sc. Tatjanom Vlahović u utorak obišao gradilište „Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja“ na Gornjem gradu.

„Novi muzej, koji svoja vrata otvara krajem ove godine, bit će energetski obnovljen, strukturno ojačan i opremljen suvremenim instalacijama, a kapaciteti novog prostora  bit će povećani za čak četiri puta u odnosu na stari“. – izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

„Iako je njegov osnivač Grad Zagreb, Hrvatski prirodoslovni muzej nije od značaja samo za Zagreb, već za cijelu Hrvatsku. Iz tog razloga, Grad Zagreb će za ovaj projekt izdvojiti oko 7,3 milijuna eura“, dodao je gradonačelnik Tomašević.

  • „Novi Hrvatski prirodoslovni muzej“

Ukupna vrijednost EU projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej” iznosi oko 26,5 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira oko 10 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem integriranih teritorijalnih ulaganja, a oko 9,2 milijuna eura će se povući iz Fonda solidarnosti. Ostatak sredstava izdvojit će se iz proračuna Grada Zagreba.

Projektom će se temeljito obnoviti i dograditi gornjogradska palača Amadeo - dom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj ulici, teško stradala u katastrofalnom potresu dana 22. ožujka 2020. Riječ je o trenutačno najvećoj investiciji u zagrebačkoj kulturi, a radovi su svečano otvoreni u prosincu 2021. godine povodom obilježavanja 35. godišnjice ujedinjenja triju muzeja u današnji Hrvatski prirodoslovni muzej – nekadašnjeg Geološko-paleontološkog te Zoološkog i Mineraloško-petrografskog muzeja.

„Zahvaljujem Gradu Zagrebu koji je izdvojio značajna sredstva za ovaj projekt. Radovi se ne odnose samo na sanaciju od potresa ili adaptaciju prostora za nove namjene, koncem godine će Zagreb dobiti cjeloviti obnovljeni Muzej sa stalnim i suvremenim postavama te s novim laboratorijima koji omogućuju posjetiteljima da sami sudjeluju u geološkim i biološkim istraživanjima.“ – kazala je ravnateljica Muzeja prof. dr. sc. Tatjana Vlahović

 

  • „Novi Hrvatski prirodoslovni muzej“

 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Bliži se završetak projekta Novog HPM-a

Od 26. listopada na Europskom trgu razgledajte izložbu „Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej”, posljednju od četiri izložbe iz serije „Do Novog HPM-a”. Izložbom se na 16 panoa predstavljaju ilustracije interijera i postava novog muzeja.

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER