Bliži se završetak projekta Novog HPM-a

Izložba na Europskom trgu ostaje otvorena do 3. studenog 2023.

Od 26. listopada na Europskom trgu razgledajte izložbu „Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej”, posljednju od četiri izložbe iz serije „Do Novog HPM-a”. Izložbom se na 16 panoa predstavljaju ilustracije interijera i postava novog muzeja.

Serijom izložbi „Do Novog HPM-a” prikazana je realizacija strateškog projekta Urbane aglomeracije Zagreb „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej” vezanog uz rekonstrukciju i dogradnju palače Amadeo i nove sadržaje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji nas očekuju od 2024. godine. Projekt Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i partnera Grada Zagreba, a konstruktivna sanacija palače Amadeo financirana je sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. Projektanti rekonstrukcije i dogradnje palače Amadeo s novim stalnim postavom su Radionica arhitekture d.o.o., Arhingtrade d.o.o. i Ured ovlaštene arhitektice Vanja Ilić.

Ovom izložbom predstavljaju se ilustracije novog stalnog postava, multimedijske dvorane, atrija i dograđenog podzemnog aneksa palače Amadeo, kao i kontinuirani rad svih sudionika projekta te djelatnika muzeja na ostvarivanju ciljeva projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi HPM”. Novi stalni postav muzeja temelji se na cjelovitoj interpretaciji muzejskog fundusa iz mineraloško-petrografskih, geološko-paleontoloških, paleoantropoloških, zooloških i botaničkih zbirki, rekonstrukcija i modela te multimedijskih rješenja, a s ciljem boljeg razumijevanja živog i neživog svijeta, odnosno prirodoslovne i paleoantropološke baštine. Kontekstualizacijom izložaka u novom stalnom postavu nastoji se odgovoriti na pitanje Što je život i kako je nastao?, a pritom se koriste cjelokupni potencijali kulturne prirodoslovne baštine i znanstveni pristup u muzeološkoj obradi građe koja je okosnica postava i pripovjedač priče o raznolikosti svijeta koji nas okružuje.

Stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja refleksija je reprezentativnih zbirki geološke, biološke i paleoantropološke baštine Hrvatske i svijeta, posebice obzirom na funkciju muzeja kao matične institucije za prirodoslovlje u Hrvatskoj. U ovoj izložbi projektantica Vanja Ilić sa suradnicima prikazuje ilustracije interijera i postava novog muzeja.

HPM / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER