Završena 31,6 milijuna eura vrijedna obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Hrvatski prirodoslovni muzej za građane se otvara krajem rujna 2024.

Nakon više od tri godine intenzivnih radova i investicije od 31,6 milijuna eura, uspješno je završena obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

U četvrtak 4. srpnja u proširenom i obnovljenom prostoru Hrvatskog prirodoslovnog muzeja održana je konferencija povodom završetka projekata „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej” i „Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja“ ukupne vrijednosti 31,6 milijuna eura.

„Obnovljena je povijesna gornjogradska Palača Amadeo, a muzejski prostori su moderno opremljeni kako bi promicali bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu. Ova obnova obogatit će kulturnu i turističku ponudu Zagreba, doprinijeti zapošljavanju i gospodarskom rastu. Svoja vrata građanima otvaramo krajem rujna ove godine i radujemo se zajedničkom istraživanju novih postava i sadržaja“, poručuju iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Novi izložbeni prostori opremljeni su najsuvremenijom tehnologijom, a multimedijski i interaktivni sadržaji posjetiteljima će približiti raznolikost živog i neživog svijeta. Obnovljeni muzej raspolaže suvremeno opremljenim prostorima za izložbe, predavanja, radionice i edukativne programe, a novi laboratoriji za znanstvena istraživanja otvoreni su za javnost i suradnju s obrazovnim institucijama.

Također, Muzej i Gornji grad dobili su novi pristup preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradske jezgre. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog sadržaja s naglaskom na cjelinu „Botanika na Tuškancu“.

„Izuzetno smo ponosni na naš novi Hrvatski prirodoslovni muzej koji je ovim projektom postao katalizator razvoja turizma, znanosti i gospodarstva u Zagrebu i njegovoj široj regiji. Novi stalni postav Muzeja, kada na jesen bude dovršen, omogućit će jedinstven doživljaj otkrivanja prirodne baštine kroz modernu muzeološku koncepciju i multimedijsku interpretaciju. Posjetitelji će moći razumjeti i doživjeti evoluciju života na način koji prije nije bio moguć.“ - istaknula je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

  • U obnovljenom Muzeju otvorena je izložba iz fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pod nazivom „Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci“ autorica dr. sc. Martine Šašić Kljajo i dr. sc. Ive Mihoci. © Hrvatski prirodoslovni muzej

Projekt „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ Europska unija sufinancirala je s 9,9 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Grad Zagreb je kao projektni partner izdvojio 5,8 milijuna eura. Konstruktivnu sanaciju Palače Amadeo u sklopu projekta „Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja“ financirala je također Europska unija s 9,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije i to kroz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Dodatna sredstva u visini od 1,45 milijuna eura osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, dok je Grad Zagreb osigurao još 4,8 milijuna eura.

Projektanti rekonstrukcije i dogradnje palače Amadeo s novim stalnim postavom su Radionica arhitekture d.o.o., Arhingtrade d.o.o. i Ured ovlaštene arhitektice Vanja Ilić.

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Bliži se završetak projekta Novog HPM-a

Od 26. listopada na Europskom trgu razgledajte izložbu „Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej”, posljednju od četiri izložbe iz serije „Do Novog HPM-a”. Izložbom se na 16 panoa predstavljaju ilustracije interijera i postava novog muzeja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER