Treće izdanje turneje o solarnoj energiji u vlasništvu građana kreće u Samoboru i Sisku

Turneja će u svaki grad doći na jedan dan, a uključivat će besplatno predavanje za građane „Kako do vlastite solarne elektrane?” i „Sunčani dnevni boravak”

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će u sklopu turneje od svibnja do rujna ove godine obići ukupno 11 gradova. U svakom će provesti informativne aktivnosti o solarnoj energiji za građane te aktivnosti jačanja kapaciteta za ulaganje u solarnu energiju za predstavnike gradske uprave.

Treće izdanje turneje Dobra energija, kampanje kojom Zelena energetska zadruga u hrvatskim gradovima potiče solarnu energiju u vlasništvu građana, počinje 31. svibnja u Samoboru i 1. lipnja u Sisku. Uz navedena dva grada, ostali domaćini ovogodišnje turneje su Biograd Na Moru, Drniš, Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

„Solarna energija, a posebno solarna energija u vlasništvu građana, predstavlja izniman potencijal za bržu i pravedniju energetsku tranziciju, posebno na lokalnoj razini. Od povećanja broja ’zelenih’ radnih mjesta do veće otvorenosti građana prema obnovljivoj energiji - gradovima može donijeti cijeli niz benefita i pozitivno utjecati na njihovu energetsku neovisnost. Cilj nam je potaknuti veće vlasništvo građana i lokalnih zajednica nad obnovljivom energijom u svakom hrvatskom gradu.” - pojasnio je Svibor Jančić, stručnjak za razvoj zajednice u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Turneja će u svaki grad doći na jedan dan, a uključivat će besplatno predavanje za građane „Kako do vlastite solarne elektrane?” i „Sunčani dnevni boravak” - mjesto informiranja u javnom prostoru gdje će građani moći popiti kavu kuhanu uz pomoć solarnog sustava, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u solarnu elektranu. Uz aktivnosti za građane, ZEZ će isti dan provesti aktivnosti jačanja kapaciteta predstavnika grada za razvoj projekata solarne energije i pružanje podrške građanima u ulaganju u solarnu energiju.

  • Treće izdanje turneje Dobra energija počinje 31. svibnja u Samoboru / ZEZ

Turnejom Dobra energija Zelena energetska zadruga je od 2020. obišla gradove od Slavonije do Dalmacije, njih preko 20. Trećina dosadašnjih gradova-domaćina je nakon turneje osigurala sufinanciranje troškova realizacije solarnih elektrana za kućanstva i dodatne aktivnosti osnaživanja građana za ulaganje u solarnu energiju, dok je dio gradova, uključujući Cres, Čakovec, Ivanić-Grad, Poreč, Pulu i Zaprešić ostvario suradnju na zajedničkom projektu „Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju” koji će do 2025. osigurati 1 MW novih solarnih kapaciteta na javnim zgradama.

„Turneja je jedinstvena prilika za bolje razumijevanje prilika koje pruža solarna energija. Veselimo se mogućnosti da ovogodišnje domaćine turneje i njihove građane potaknemo da ih iskoriste”, zaključio je Jančić.

Turneja Dobra energija 2023. se održava u sklopu ZEZ-ovih projekata SOL4ALL - Community-Led Solarization, LIFE LOOP i ACCE - Pristup kapitalu za građansku energiju, te uz podršku Europske klimatske fondacije i inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju Europi.

Cjelokupan raspored turneje s informacijama o vremenu i lokaciji informativnih predavanja „Kako do vlastite solarne elektrane?“ dostupan je na web stranici Zelene energetske zadruge.

VEZANE VIJESTI

Turneja Dobra energija u Dubrovniku

Grad Dubrovnik će 21. rujna ugostiti turneju Dobra energija, kampanju kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. Turneja svim zainteresiranim građanima Dubrovnika donosi prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji za kućanstva.

„Dobra energija“ stiže u Biograd na Moru

Biograd na Moru treći je po redu od 11 gradova-domaćina turneje „Dobra energija“ kojom se od svibnja do rujna za građane organiziraju besplatne informativne aktivnosti o solarnoj energiji za kućanstva. Iskoristite priliku i pitajte Zelenu energetsku zadrugu sve što vas na tu temu zanima!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER