Rimski Kolosej od sada pristupačniji s novim dizalom

Stakleni lift završen nakon pet godina pažljivo izvođenih radova

U utorak 30. svibnja svečano je otvoreno novo dizalo u rimskom Koloseju, koje je jedan od simbola Vječnog Grada učinio pristupačnijim osobama s poteškoćama u kretanju te svim posjetiteljima omogućuje spektakularan panoramski pogled na ovaj spomenik uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine i jedno od novih sedam svjetskih čuda.

Novo stakleno dizalo omogućuje posjetiteljima da dosegnu najviše razine najvećeg amfiteatra na svijetu, a svečano je otvoreno u nazočnosti talijanskog ministra kulture Gennara Sangiuliana koji je istaknuo kako je „Kolosej sada još više mjesto zaštićene svjetske baštine.“

„Kolosej je od danas dostupan svim posjetiteljima do III. razine s koje se mogu diviti veličanstvenosti spomenika, arhitektonskog djela bez premca u svijetu. Zahvaljujući ovoj kreaciji, građani i turisti imaju priliku uživati u posjetu amfiteatru Flavijevaca bez ikakvih zapreka, u ime istinski inkluzivne kulture.“ – izjavio je talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano.

Svečano otvaranje posebno je obilježio Orkestar talijanske kinematografije (Orchestra Italiana del Cinema) koji je izveo glazbu Oscarom nagrađenog Hansa Zimmera iz filma „Gladijator“.

Ideja o postavljanju dizala pojavila se nakon humanitarne projekcije filmskog hita Ridleyja Scotta u Koloseju 6. lipnja 2018. godine, kada se predsjednik Orkestra Marco Patrignani obvezao financirati projekt.

„Kao čovjek koji se bavi glazbom i filmom, nikada nisam mislio da ću osobno pratiti izgradnju novog lifta u Koloseju, i to od faze projektiranja do njegove inauguracije.” – rekao je Patrignani. „Riječ je o pet godina pažljivog izvođenja radova kako bi njegova moćna željezna i staklena struktura mogla razveseliti milijune posjetitelja iz cijelog svijeta.“

Tijekom svog govora na svečanosti otvaranja, Patrignani je pustio snimljenu poruku glavne zvijezde filma „Gladijator“ Russella Crowea i njegovu čestitku upućenu svima uključenima u projekt.

  • © Parco archeologico del Colosseo

Odajući počast Patrignaniju i Orkestru talijanske kinematografije, ravnateljica Arheološkog parka Kolosej (Parco archeologico del Colosseo) Alfonsina Russo rekla je da „kultura jest i sve više mora biti pravo iz kojeg se nitko ne bi trebao osjećati isključenim“, naglašavajući da su „kulturna i fizička dostupnost“ uvijek bili prioritet za njezin tim.

„Od danas će, zahvaljujući novom dizalu, svim posjetiteljima biti moguće uživati u vrlo evokativnom pogledu na nebo iznad Rima“, dodala je Russo.

Dizalo je u funkciji od početka lipnja, skladno se uklapa u spomenik, a dizajnirano je na način da omogući potpunu reverzibilnost bez ikakvih trajnih strukturalnih izmjena gotovo 2000 godina starog amfiteatra. Smješteno je unutar XXVII. luka Koloseja te svim posjetiteljima omogućuje da dođu do najviših razina spomenika, posebno do galerije koja se nalazi između II. i III reda koja je nedavno restaurirana, kako bi u potpunosti uživali u ljepoti najpoznatijeg spomenika na svijetu.

Posjeti panoramskim dizalom do međugalerije i odatle do potkrovlja Koloseja, predviđeni su svakog dana u tjednu u ranojutarnjem terminu između 7.30 i 9.00 sati. Više informacija o mogućnostima posjeta uskoro će biti dostupno na mrežnim stranicama Arheološkog parka Kolosej.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

U Rimu otvoren Arheološki park Celio s novim Muzejom Forma Urbis

Arheološki park Celio (Parco Archeologico del Celio) bit će otvoren svakog dana, s ulazom iz ulice Clivo di Scauro, drevne rimske ceste Clivus Scauri, u neposrednoj blizini ulice Via di San Gregorio koja povezuje Circus Maximus (Circo Massimo) i Kolosej. Celij (Collis Caelius) jedan je od sedam rimskih brežuljaka na kojem se od danas može posjetiti i novi Muzej Forma Urbis.

Rim pokrenuo veliki međunarodni natječaj za redizajn područja carskih foruma

Grad Rim raspisao je veliki međunarodni natječaj za reorganizaciju središnjeg arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma i najvažnijih povijesnih lokacija Vječnog Grada. Šetnica će se uz mrežu biciklističkih i pješačkih staza protezati kroz Arheološki park Kolosej i omogućiti bolje razumijevanje antičkog grada.

Oaza bioraznolikosti u središtu Vječnog Grada

U samom središtu Vječnog Grada, na području Arheološkog parka Kolosej, nalazi se prava oaza bioraznolikosti koja građanima osigurava čistiji zrak i omogućuje uštedu vode, a arheolozi i istraživači zajedno rade na očuvanju okoliša, bioraznolikosti i krajobraza na održiv način.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER