Ove subote obilježava se Svjetski dan bicikla!

Bicikl je rješenje za prometne probleme!

Vožnja biciklom je jednostavan, pouzdan, dostupan, čist i održiv način prijevoza, prikladan za svaku životnu dob, učinkovit za poboljšanje sigurnosti u prometu, a k tome je i kao aktivan način prijevoza pravi i učinkoviti „protuotrov“ štetnim zdravstvenim učincima našeg sjedilačkog načina života.

Sutra se obilježava Svjetski dan bicikla! Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe. Rezolucija ističe prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te je priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

Sve više različitih kompanija i organizacija prepoznaje važnost korištenja bicikla na putu do posla te potiče svoje zaposlenike na bicikliranje. To doprinosi uštedama, očuvanju okoliša i smanjenju utjecaja na klimatske promjene, ali i na zdravlje pojedinaca zbog svakodnevne  fizičke aktivnosti. Upravo je radno aktivno stanovništvo ono koje najviše stvara prometne gužve u gradovima te se direktnim utjecajem na njihove poslodavce smanjuje prometno zagušenje. U povodu Svjetskog dana bicikla, Sindikat biciklista dodijelio je certifikat „Poslodavac prijatelj bicikliranja” trima organizacijama: Turističkoj zajednici Karlovačke županije, Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i projektnom birou 2A iz Karlovca. Sve tri organizacije zadovoljile su kriterije, koji su standardizirani na razini Europe, i time su se pridružile međunarodnoj ekipi istaknutih ekološki i društveno osviještenih znanstvenih institucija, kompanija i organizacija u Hrvatskoj i Europi.

Turistička zajednica Karlovačke županije prva je turistička zajednica u Hrvatskoj koja je, kao poslodavac, zaslužila certifikat. Za svoje zaposlenike organizira edukacije o biciklizmu i biciklističkoj kulturi, a zbog prirode posla i za sastanke s dionicima često koriste bicikle u svojem svakodnevnom radu. Zajednica nudi različite aktivnosti  podrške za nove bicikliste, nove zaposlenike ili praktikante upoznaje s biciklističkom infrastrukturom u blizini (stalci, stanice za brzi popravak bicikla, biciklističke rute), savjetuje o individualnim rutama do posla i osmišljava nove rute za one koji žive na mjestu koje nije pokriveno biciklističkom infrastrukturom.

© Sindikat biciklista

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu drugi je certificirani fakultet u Hrvatskoj, međutim prvi je koji je certificirao dvije svoje lokacije, a zaposlenicima i studentima već dulji niz godina nudi bicikle u svojem vlasništvu „Studocikle“. Dekan Fakulteta, izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić tim je povodom izjavio: „Dobivanje certifikata za Fakultet znači nastavak kontinuiteta aktivnosti u kreiranju održivog i ekološki učinkovitog prometnog sustava Republike Hrvatske. Osim kontinuiranog obrazovanja studenata u području biciklističkog prometa i aktivne mobilnosti, u proteklom vremenu su značajno unaprijeđena biciklistička parkirališna mjesta u Vukelićevoj ulici i na kampusu Borongaj. Također su uspostavljeni terminali sustava javnih bicikala. Nadamo se kako će navedeno potaknuti naše studente i zaposlenike na više putovanja do fakulteta biciklom. Dugoročni cilj Fakulteta je ostvariti većinu putovanja na fakultet i s njega održivim oblicima putovanja, prvenstveno biciklom i sustavima javnog prijevoza putnika.“

© Sindikat biciklista

Projektni biro 2A iz Karlovca pravi je primjer jednog malog poslodavca poduzetnika koji se ponosi veselim i zadovoljnim, ali i izuzetno efikasnim zaposlenicima upravo zbog svakodnevnog bicikliranja na posao. Za Karlovac i svoj ured kažu: „Karlovac je fenomenalan grad za ostaviti auto na parkiralištu ili u garaži i sve obaviti pješice ili biciklom, što mi i činimo. Potičemo zaposlene u našoj tvrtki na takav zdrav, racionalan i održiv način kretanja gradom. Naš je uredski bicikl uvijek na raspolaganju za obavljanje poslovnih tura po gradu…i svakodnevno je u pogonu. Kako se bavimo arhitekturom i urbanizmom, neprestano promišljamo na koji način javne površine učiniti pristupačnijima biciklistima i kako promovirati ideju održive urbane mobilnosti među sugrađanima. Vlastitim primjerom svakako. Stoga nam je certifikat Sindikata biciklista, kojim smo pokazali i dokazali da smo poslodavac prijatelj bicikliranja, jedan od načina da usmjerimo pažnju na važnost i dobrobiti svakodnevnog korištenja bicikla, ali i poticaj svima nama da nastavimo s našim bike entuzijazmom.“

© Sindikat biciklista

U Sindikatu biciklista provode program certificiranja, tzv. „Cycle Friendly Employer” organizacija, nakon što su postali koordinator certifikacije za Hrvatsku od strane Europske biciklističke federacije. Program se sastoji od konzultacija, evaluacije i samog certificiranja, a sve organizacije koje bi se također željele pronaći na europskoj karti i time doprinijeti potvrdi svojeg društveno odgovornog poslovanja mogu se javiti Sindikatu biciklista na info@sindikatbiciklista.hr.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

IN2 prva IT tvrtka koja je obnovila certifikat „Poslodavac prijatelj bicikliranja“

IN2 grupa je postala prva IT tvrtka u Hrvatskoj koja je ponovno zadovoljila uvjete i obnovila europski certifikat „Poslodavac prijatelj bicikliranja“. Time se pozicionirala visoko u ekipi društveno odgovornih kompanija u Europi čiji je cilj smanjenje stakleničkih plinova i utjecaj na zdravlje te na džep svojih zaposlenika. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER