Napreduju radovi na izgradnji Oporavilišta za divlje životinje ZOO Zagreb

Tijekom 2022. godine u Oporavilištu Zoološkog vrta zbrinute su 1253 divlje životinje, od čega 431 strogo zaštićena

Radovi na novom objektu Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba koji se gradi na prostoru Dumovca ušli su u završnu fazu. Realizacija građevinskog dijela trenutačno je veća od 90 %.

Za suvremenu veterinarsku ambulantu nabavljena je oprema, IT oprema, oprema za ekipu hvatača koja omogućava siguran rad i prihvat ozlijeđenih divljih životinja na terenu te oprema za označavanje životinja koja će omogućiti praćenje određenog broja jedinki nakon povratka u prirodu, čime će se prikupljati podaci o uspješnosti povratka.

Zgrada je projektirana kao katni objekt dimenzija 61,3 x 13,2 m u kojem je smještaj divljih i egzotičnih životinja planiran na prvom katu, a smještaj oduzetih i napuštenih pasa u prizemlju. Objekt će biti opremljen sustavom karantena i veterinarskom ambulantom.

 

Realizacijom projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III. faza” Zagreb će dobiti prvi objekt koji osigurava mogućnost smještaja divljih životinjskih vrsta u vlasništvu Grada Zagreba. Važan je i dio objekta namijenjen pojedinačnom držanju pasa, kojim će se značajno ojačati komunalna opremljenost i učinkovito provoditi mjere zaštite životinja, ali i zdravlja ljudi.

U tijeku je izgradnja i letne volijere koja se nalazi pored glavnog objekta, a u kojoj će se ptice osposobljavati za povratak u prirodu, čime će im se omogućiti da ojačaju, razviju koordinaciju i vrate svoje letne sposobnosti. 

Poseban element projekta je u doprinosu zaštiti prirode i okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije. Naime, na krovnom dijelu zgrade postavljaju se fotonaponske ćelije koje omogućavaju konverziju sunčeve energije u električnu te sunčana elektrana za proizvodnju električne energije snage 38,43 kW.

  • © Zoološki vrt Grada Zagreba

Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba djeluje od travnja 2017. godine. Tijekom 2022. godine u oporavilištu Zoološkog vrta zbrinute su 1253 divlje životinje, od čega 431 strogo zaštićena.

Ukupna vrijednost projekta je 3.018.792,31 eura, od čega je 796.336,85 eura sufinancirano sredstvima EU iz Kohezijskog fonda, 120.501,25 eura sredstava pomoći osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je 388.196,26 eura bespovratnih sredstva osigurano iz programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 1.713.757,96 eura iz proračuna Grada Zagreba.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici Zoološkog vrta Grada Zagreba te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

S radom počelo Oporavilište za divlje životinje u Dumovcu

Novo oporavilište za životinje, za zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta i smještaj pasa, otvorili su danas u Dumovcu čelnici Grada Zagreba u društvu ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića.

Udomljavanje je fora

U subotu 28. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića (ispod Splavnice) održat će se akcija „Udomljavanje je fora“ u organizaciji Grada Zagreba i Zoološkog vrta Grada Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER