S radom počelo Oporavilište za divlje životinje u Dumovcu

Otvaranjem Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba podiže se kvaliteta skrbi za bolesne i ozlijeđene divlje životinje te njihov oporavak i povratak u prirodu

Novo oporavilište za životinje, za zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta i smještaj pasa, otvorili su danas u Dumovcu čelnici Grada Zagreba u društvu ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića.

Ukupna vrijednost Oporavilišta za divlje životinje iznosi oko 2,8 milijuna eura i dio je projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu III. faza” kojim se unaprjeđuje sustav zbrinjavanja životinja, a sufinanciran je sredstvima Europske unije.

„Samo je prošle godine terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba imala 2 600 intervencija. Od toga je 60 posto intervencija bilo vezano uz divlje životinje – od onih zaštićenih i egzotičnih do golubova i vrana. U Zoološkom vrtu u Maksimiru imali smo premali prostor za njihov smještaj, a objektom u Dumovcu sada smo za to dobili odgovarajuće kapacitete i uvjete.“ – kazao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

„Konačno dobivamo bolju skrb za sve životinje, funkcionalniji i opremljeniji sustav koji osigurava mogućnost za smještaj divljih životinjskih vrsta uz proširenje postojećih kapaciteta za smještaj pasa u skloništu Dumovec. Ovim zahvatom nakon 23 godine osigurali smo novi dodatni sadržaj skloništa, što nije značajno samo za Grad Zagreb već i za cijelu Republiku Hrvatsku.” – rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Oporavilište se sastoji od specijaliziranih prostora površine veće od 1300 m². U prizemlju objekta su zbrinuti napušteni psi, prvi put u pojedinačnom smještaju, a na katu ozlijeđene i iscrpljene divlje životinje s područja Grada Zagreba te strogo zaštićene vrste iz cijele Hrvatske, kao i one oduzete u prekograničnom prometu. U objektu se nalazi i suvremena karantena, veterinarska ambulanta i volijera za ptice, nabavilo se vozilo prilagođeno prijevozu životinja, oprema za hvatače i oprema za označavanje životinja koje se puštaju u prirodu.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da je u tri faze modernizacije Zoološkog vrta Grada Zagreba uloženo više od sedam milijuna eura sredstava Europske unije, Grada Zagreba i države.

„Kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske realizirana su 52 projekta. Brojni nacionalni i parkovi prirode modernizirali su se ovim sredstvima. Ispred nas je nikad veća omotnica sredstava kojima financiramo većinu javnih ulaganja na području Republike Hrvatske uključujući one na području Grada Zagreba.“ – izjavio je ministar Šime Erlić.

Projektom je stvorena nova vrijednost u infrastrukturi i opremi, a osim nove opreme posebno je važna solarna elektrana na krovu koja će izravno smanjiti troškove rada oporavilišta, ali i doprinijeti očuvanju prirode i okoliša kroz proizvodnju oko 35 000 kWh čiste električne energije. To predstavlja oko 30 posto budućih energetskih potreba zgrade.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici Zoološkog vrta Grada Zagreba te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Udomljavanje je fora

U subotu 28. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića (ispod Splavnice) održat će se akcija „Udomljavanje je fora“ u organizaciji Grada Zagreba i Zoološkog vrta Grada Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER