Woodburn Capital Partners u Hrvatskoj gradi dvije nove sunčane elektrane

Vrijednost investicije je devet milijuna eura

Češka tvrtka Woodburn Capital Partners, specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju, izgradit će sunčanu elektranu kapaciteta 10 MW u Brdovcu kraj Zaprešića i elektranu kapaciteta 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji te će nakon izgradnje upravljati njihovim poslovanjem.

Početak izgradnje nove solarne elektrane u Brdovcu kraj Zaprešića planiran je krajem ove ili početkom sljedeće godine, a u rad bi trebala biti puštena sredinom 2024. godine. Solarna elektrana priključne snage 10 MW gradit će se na ukupnoj površini od oko 120 000 m2, na zemljištu koje je Općina Brdovec na 25 godina iznajmila češkoj tvrtki Woodburn Capital Partners. Jedna od najvećih solarnih elektrana u Hrvatskoj čistom će energijom moći napajati oko 2 500 kućanstava - što odgovara ukupnom broju od 11 000 stanovnika Općine Brdovec, ili jedan veći proizvodni pogon u poslovnoj zoni u kojoj će se nalaziti.

  • Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec te Gabrijel Dužnović i Mirko Medenica iz tvrtke Woodburn Capital Partners © WCP

Kako ističu u češkoj tvrtki Woodburn Capital Partners, njihov menadžment aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (Power Purchase Agreement - PPA) s velikim korporacijama u regiji za projekte budućih sunčanih elektrana u Brdovcu i Stankovcima. Tako se, između ostalog, vode razgovori s korisnicima unutar brdovečke poslovne zone, vodećom hotelskom tvrtkom koja upravlja mrežom hotela i blue-chip trgovcem energije.

„Budući da naša poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera, sve su veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije.“ – istaknuo je načelnik Općine Brdovec Alen Prelec te je istaknuo kako će godišnja najamnina zemljišta iznositi oko 100 000 eura.

 

  • Predstavnici Plive i Woodburn Capital Partners s načelnikom Općine Brdovec Alenom Prelecom na mjestu buduće solarne elektrane © Ekovjesnik

Solarna elektrana u Plivinom pogonu u Savskom Marofu već počela s radom 

Primjeri korporacija koje imaju jasan stav o korištenju energije iz obnovljivih izvora u Brdovcu jesu Pfizer i Pliva. Tvrtka Pfizer već sada za svoje poslovanje diljem svijeta koristi oko šest posto električne energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Cilj je da do 2030. godine sva njihova kupljena električna energija bude upravo iz obnovljivih izvora. Pliva je također intenzivno uključena u nabavu obnovljive energije, a ove je godine u svom pogonu u Savskom Marofu već pustila u rad elektranu snage od 9,71 MW.

Voditelj razvoja tvrtke Woodburn Capital Partners Mirko Meděnica objasnio je filozofiju na kojoj se temelji njihov pristup ulaganjima u obnovljivu energiju: „Za razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije, mi smo prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih potrebnih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem. U našem su timu iskusni profesionalci s dokazanim rezultatima u području upravljanja projektima od početne ideje i pripreme do same realizacije, što uključuje razvoj, financiranje i poslovanje.”

  • Mirko Medenica iz tvrtke Woodburn Capital Partners i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec © WCP

Woodburn razmatra poslovanje i u Bosni i Hercegovini

Tvrtka Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju. Cilj joj je postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe, a trenutno razmatra i poslovne prilike u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Plan je razviti tvz. pure-play platformu za električnu energiju iz obnovljivih izvora posvećenu globalnoj energetskoj tranziciji u regiji. Osim toga, tvrtka želi ulagati u nove projekte i nastavlja procjenjivati projekte s vjetrenim i sunčanim postrojenjima te postrojenjima za skladištenje energije u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe.

„Ključno je da vlade podrže sektor energije iz obnovljivih izvora“, istaknuo je glavni financijski direktor tvrtke Woodburn Chris Kottnauer i dodao sljedeće: „Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cijelosti.“

  • Mirko Medenica iz tvrtke Woodburn Capital Partners i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec © WCP
Tvrtka Woodburn Capital Partners češka je tvrtka specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju. Posjeduje golemo iskustvo u radu s elektranama na biomasu, kao i sve veći portfelj u području sunčeve energije. Predana je održivim energetskim rješenjima koja doprinose globalnom prijelazu na čistu energiju. Tvrtka Woodburn trenutno radi na izgradnji sunčanih elektrana u regiji središnje i istočne Europe, kao i na jadranskoj obali Hrvatske, te aktivno razmatra razvojne mogućnosti u Bosni i Hercegovini, regiji koja uživa do 35 posto više sunčeve svjetlosti nego središnja Europa. Tvrtkina poslovna filozofija uključuje suradnju s priznatim industrijskim stručnjacima za vjetrenu i sunčevu energiju, te sklapanje strateških saveza s partnerima koji imaju iskustva u području ulaganja u obnovljive izvore energije.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

HEP kod Obrovca pustio u rad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj

SE Obrovac vrijedna je 6,9 milijuna eura i trenutačno je najveća sunčana elektrana u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj. Izgrađena je na području bivše tvornice glinice, a s godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 11,3 milijuna kWh moći će zadovoljiti potrebe više od 3.500 kućanstava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER