U ovom talijanskom baru možete popiti kavu za 70 centi
Naravno, ovu cijenu platit ćete ako u bar donesete svoju šalicu, šećer i žličicu!
La Bottega del caffè u gradiću Millesimo ima posebnu ponudu: gosti koji donesu svoju šalicu, šećer i žličicu kavu na šanku umjesto uobičajenih 1,20 eura plaćaju 70 centi.
Skupe ugostiteljske usluge vruća su tema i u talijanskim medijima. Nakon vijesti o usluzi rezanja tosta na pola, koju su gosti jednog restorana u gradu Lecco na jezeru Como platili čak dva eura, ili dodatnog tanjura za dva eura u Finale Ligureu, primjer iz Millesima pokazuje da osim dobrih marketinških vještina pojedini ugostitelji u uvjetima inflacije i rasta troškova života ipak imaju razumijevanja za svoje goste.
La Bottega del Caffè tako nudi espresso za samo 70 centi što je 50 centi jeftinije u odnosu na uobičajenu cijenu u tom baru, a uvjet je da gosti na šank donesu svoju šalicu, žličicu i šećer. Vlasnik bara u zaleđu Savone kaže da je na ovu ideju došao zbog brojnih negativnih komentara nakon vijesti o skupim ugostiteljskim uslugama, a posebno o naplati iznosa od dva eura za rezanje tosta na pola ili traženja dodatnog tanjura.
Vlasnik bara, Elio Venturino, stoga se dosjetio spuštanja cijene kave na 70 centi pod uvjetom da gosti koriste svoju šalicu. Njegova kći Valentina počela je s oglašavanjem nove ponude, gosti su ubrzo počeli pristizati sa svojim šalicama, a priču o tome prenijeli su svi nacionalni mediji.
Naglašavajući da nije riječ o šali, Venturino je za talijanski dnevnik La Stampa izjavio da svojom inicijativom ipak želi naglasiti brojne poteškoće s kojima se u uvjetima rastućih troškova sirovina, energije i radne snage suočava talijanski ugostiteljski sektor. Međutim, Valentina Venturini dodaje kako ovom uslugom svoje goste žele potaknuti i na ekološki osviješteno ponašanje jer se donošenjem šalice smanjuje potrošnja električne energije i potrošnja vode u perilici posuđa.
La Bottega del caffè posluje od travnja 1991. godine te osim kave i drugih pića i napitaka nudi velik izbor slastica i ostalih regionalnih proizvoda odabranih malih proizvođača, a svoju bogatu ponudu je u suradnji s Muzejom bicikala Cosseria posebno prilagodio i biciklistima.
S.F. | Ekovjesnik