Do početka nove nastavne godine očistit će se okoliš gotovo tisuću rimskih škola

U Rimu predstavljen plan reorganizacije prikupljanja i odvoza otpada te čišćenja javnih površina

Uoči početka nove nastavne godine, Grad Rim i komunalna tvrtka AMA pokrenuli su aktivnosti čišćenja dvorišta i okoliša rimskih škola i dječjih vrtića. S čišćenjem se krenulo 21. kolovoza na području XIII. rimske općine, a do 15. rujna uredit će se okoliš 950 školskih zgrada.

Aktivnosti čišćenja u suradnji s rimskom gradskom upravom provodi komunalna tvrtka AMA, a cilj je osigurati zadovoljavajuću razinu čistoće okoliša škola i dječjih vrtića do početka nove nastavne godine. Prioritet su dječji vrtići koji nakon ljetnih odmora počinju s radom početkom rujna, a do 15. rujna planira se urediti okoliš 950 školskih zgrada na području svih 15 rimskih općina.

Planom je predviđeno pojačano čišćenje ulica i nogostupa, posebice na pristupima školama, a u tu svrhu oformljeni su timovi od dva do tri čistača u pratnji vozila za čišćenje i pranje ulica. Radnici tvrtke AMA trebaju provjeriti stanje spremnika za otpad te izvršiti njihovo pranje i dezinficiranje, a neposredno pred početak nastave pojačat će se nadzor i kontrola čistoće svih školskih okoliša. Aktivnosti se također provode u suradnji s gradskim općinama, posebno u dijelu orezivanja drveća i grmlja te pometanja lišća i uklanjanja korova.

 

  • © Roma Capitale

Ove aktivnosti dio su šireg plana reorganizacije prikupljanja i odvoza otpada koji je AMA predstavila početkom kolovoza, a odnose se na unapređenje voznog parka i podizanje kvalitete usluge. Kao i svakog ljeta, u Rimu se u lipnju i srpnju ponovio kaos s odvozom otpada i to ponajviše zbog neraspoloživosti vozila što je dovelo do neredovitog odvoza otpada i njegovog gomilanja na javnim površinama.

Pored čišćenja okoliša škola, plan obuhvaća i čišćenje površina uz 750 kilometara cesta te pometanje i intenzivno pranje vodom najvažnijih gradskih prometnica. Radni timovi od rujna ove godine čistit će u unaprijed utvrđenim terminima, a svaki tim činit će desetak čistača u pratnji dva vozila cisterne. Planom se namjerava poboljšati produktivnost rada i podići kvaliteta usluge uz povećanje učestalosti odvoza odvojeno prikupljenog otpada, nastavak zamjene starih spremnika za otpad novima i „pametnijima“ te pojačanu kontrolu čistoće javnih površina.

>>> Pročitajte još >>> Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

  • © Roma Capitale

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nova kriza otpada u Vječnom Gradu

Rimljani se opravdano žale na prepune kontejnere i ogromne količine otpada koje se nakupljaju na ulicama. Hrpe neodvezenih vreća smeća, kartonskih kutija, ali i glomaznog otpada, ponegdje su više od jednog metra, a s visokim ljetnim temperaturama koje redovito prelaze 30 Celzijevih stupnjeva, gradskim se ulicama šire neugodni mirisi.

Ulice Vječnog Grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom Gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER