Do početka nove nastavne godine očistit će se okoliš gotovo tisuću rimskih škola

U Rimu predstavljen plan reorganizacije prikupljanja i odvoza otpada te čišćenja javnih površina

Uoči početka nove nastavne godine, Grad Rim i komunalna tvrtka AMA pokrenuli su aktivnosti čišćenja dvorišta i okoliša rimskih škola i dječjih vrtića. S čišćenjem se krenulo 21. kolovoza na području XIII. rimske općine, a do 15. rujna uredit će se okoliš 950 školskih zgrada.

Aktivnosti čišćenja u suradnji s rimskom gradskom upravom provodi komunalna tvrtka AMA, a cilj je osigurati zadovoljavajuću razinu čistoće okoliša škola i dječjih vrtića do početka nove nastavne godine. Prioritet su dječji vrtići koji nakon ljetnih odmora počinju s radom početkom rujna, a do 15. rujna planira se urediti okoliš 950 školskih zgrada na području svih 15 rimskih općina.

Planom je predviđeno pojačano čišćenje ulica i nogostupa, posebice na pristupima školama, a u tu svrhu oformljeni su timovi od dva do tri čistača u pratnji vozila za čišćenje i pranje ulica. Radnici tvrtke AMA trebaju provjeriti stanje spremnika za otpad te izvršiti njihovo pranje i dezinficiranje, a neposredno pred početak nastave pojačat će se nadzor i kontrola čistoće svih školskih okoliša. Aktivnosti se također provode u suradnji s gradskim općinama, posebno u dijelu orezivanja drveća i grmlja te pometanja lišća i uklanjanja korova.

 

  • © Roma Capitale

Ove aktivnosti dio su šireg plana reorganizacije prikupljanja i odvoza otpada koji je AMA predstavila početkom kolovoza, a odnose se na unapređenje voznog parka i podizanje kvalitete usluge. Kao i svakog ljeta, u Rimu se u lipnju i srpnju ponovio kaos s odvozom otpada i to ponajviše zbog neraspoloživosti vozila što je dovelo do neredovitog odvoza otpada i njegovog gomilanja na javnim površinama.

Pored čišćenja okoliša škola, plan obuhvaća i čišćenje površina uz 750 kilometara cesta te pometanje i intenzivno pranje vodom najvažnijih gradskih prometnica. Radni timovi od rujna ove godine čistit će u unaprijed utvrđenim terminima, a svaki tim činit će desetak čistača u pratnji dva vozila cisterne. Planom se namjerava poboljšati produktivnost rada i podići kvaliteta usluge uz povećanje učestalosti odvoza odvojeno prikupljenog otpada, nastavak zamjene starih spremnika za otpad novima i „pametnijima“ te pojačanu kontrolu čistoće javnih površina.

>>> Pročitajte još >>> Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

  • © Roma Capitale

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nova kriza otpada u Vječnom Gradu

Rimljani se opravdano žale na prepune kontejnere i ogromne količine otpada koje se nakupljaju na ulicama. Hrpe neodvezenih vreća smeća, kartonskih kutija, ali i glomaznog otpada, ponegdje su više od jednog metra, a s visokim ljetnim temperaturama koje redovito prelaze 30 Celzijevih stupnjeva, gradskim se ulicama šire neugodni mirisi.

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

Ulice Vječnog Grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom Gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER