100 % ZAGORSKO desetu godinu zaredom na riječkom Korzu

Riječanke i Riječane očekuju i nagrade koje su osigurali smještajni objekti i Muzeji Hrvatskog zagorja

„100 % ZAGORSKO“ je manifestacija prodajno-izložbenog karaktera na kojoj će se ovog petka i subote na riječkom Korzu izložiti poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

Manifestaciju „100% ZAGORSKO“ u srijedu 23. kolovoza na konferenciji za medije najavit će gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, pročelnik Ureda županije Primorsko–goranske Goran Petrc, pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za poljoprivredu, gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić i voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.

Ovogodišnja manifestacija u Rijeci se organizira već desetu godinu zaredom, a održat će se na riječkom Korzu 25. i 26. kolovoza 2023. s ciljem promoviranja Zagorja kao poželjne turističke destinacije s bogatom kulturnom baštinom i gastronomskom ponudom.

  • Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije © Krapinsko-zagorska županija

„Sve je počelo kada sam ja tadašnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela pozvao na '100 % ZAGORSKO' u Zagrebu i pitao ga želi li da dođemo i u Rijeku. Taj dogovor je trajao 30 sekundi. Ovo je još jedan način kojim smo spojili naše poduzetnike i gospodarstvenike koji su u Rijeci otvorili svoje dućane.  Dakle, osim klasične promocije koju smo u Rijeci radili da privučemo turiste u Zagorje, napravili smo i to da našim poduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima omogućimo ulazak na za njih sasvim novo tržište”, rekao je župan Željko Kolar te najavio kako će se na desetom izdanju manifestacije u Rijeci izložiti sve najbolje što Krapinsko-zagorska županija nudi. „Samo najbolje za naše prijatelje Riječanke i Riječane. Najave su da će dani biti pravi ljetni, a mi ćemo ga dodatno zagrijati programom kojeg smo pripremili“, poručio je župan Kolar.

  • Ovogodišnja manifestacija u Rijeci se organizira već desetu godinu zaredom, a održat će se na riječkom Korzu 25. i 26. kolovoza 2023. © Grad Rijeka

Izvorne proizvode Zagorja diljem riječkog Korza predstavljat će 50 poljoprivrednih proizvođača, uz obrtnike, tvrtke, toplice, agroturizme te hotele. Program će u petak 25. kolovoza trajati od 8 do 22 sata, a u subotu 26. kolovoza od 8 do 20 sati.

U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca uz fotografiranje i animaciju za djecu i odrasle te popratni glazbeni program uz sudjelovanje sastava Črleni lajbeki i Hands&Voice.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Svetom Martinu na Muri održan 6. seminar „Hrvatsko povrće“

Zajednica udruga hrvatskih povrćara i Gospodarski list, u suorganizaciji s brojnim relevantnim institucijama u hrvatskoj poljoprivredi i sektoru povrćarstva, 1. i 2. prosinca 2022. godine u Svetom Martinu na Muri organizirali su jedini stručni skup koji okuplja hrvatske povrćare.

Udruge upozoravaju: Smanjuje se ekološka proizvodnja voća, povrća i meda!

Usprkos povećanju broja hektara u ekološkoj proizvodnji Hrvatska bilježi pad proizvodnje ekoloških proizvoda u glavnim namirnicama kao što su povrće, voće, med i proizvodi stočarstva. Pokazuju to statistike prikazane u radnoj verziji Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030. predstavljenog na sastanku Savjeta za ekološku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER