Zadar: More na plaži Jadran više nije opasno za kupanje

Zavod za javno zdravstvo Zadar ipak je dobio dojavu o fekalnom zagađenju mora na drugoj gradskoj plaži

Prema ispitivanju kakvoće mora, koje su u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo provodili posljednja tri dana, more na plaži Jadran je zadovoljavajuće, odnosno izvrsne kakvoće, objavio je portal 057info.hr.

„To znači da pokazatelji koji su drastično pali u 24 sata ne ukazuju na fekalno onečišćenje, odnosno postojanje bakterije Escherichia Coli (E. coli)“, pojasnila je za portal 057info.hr dr. sc. Anita Vucić, iz Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar. 

Inspekcija zaštite okoliša i zadarska gradska uprava prošlog su petka donijeli odluku o postavljanju znaka zabrane kupanja na plaži Jadran, poznatoj i kao Marex, te o tome izvijestili javnost. Provjerena su gradilišta i eventualni ispusti u more, a kao najvjerojatniji uzrok zagađenja mora nameće se ispuštanje fekalija s nekog broda u prolazu. Zavod za javno zdravstvo Zadar zaprimio je dojavu jedne građanke, ali tada na terenu nisu primijećeni znakovi fizičkog zagađenja na površini mora.

>>> Pročitajte još >>> Od 936 prijavljenih kupališta u Hrvatskoj u 2022. godini, njih 95,6 % imalo je izvrsnu kvalitetu vode

Nakon tri uzastopna ispitivanja koja su dala pozitivne parametre, danas je na plaži Jadran uklonjen znak zabrane kupanja.

Međutim, službe su danas pak dobile dojavu da se fekalno zagađenje pojavilo u moru ispred hotela Borik pa je ekipa Zavoda za javno zdravstvo odmah upućena na izvanredno uzorkovanje mora. Dok se očekuju rezultati, 057info.hr podsjeća da je na navedenoj plaži gotovo cijelog ljeta postojao problem s određenom vrstom onečišćenja koje je kod kupača uzrokovalo probavne teškoće. Prema naručenom ispitivanju u srpnju je ustanovljeno da je more ipak tek dobre kakvoće.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Do daljnjeg zabranjeno kupanje na dijelu plaže u Klenovici

Kada se uzrok onečišćenja otkrije poduzet će se sve potrebne radnje da se u najkraćem roku otkloni, no od 19. kolovoza vrijedi zabrana kupanja na dijelu plaže na kojemu su se pojavile nedopuštene razine onečišćenja.

Plaža Klenovica kod Novog Vinodolskog puna Escherichije coli

Koncentracija bakterije Escherichia coli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, na kraju plaže kod skakaonice Tunera, viša je od dopuštene te je zbog toga dobila nezadovoljavajuću ocjenu, objavio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER