Virtualni muzej i izložba Diverterra u Kotoribi do 17. rujna

Diverterra je mjesto gdje se priroda i čovjek razumiju!

Zahvaljujući suradnji Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Diverterra je prvi put stigla u Međimursku županiju. U organizaciji izložbe također sudjeluju OŠ Jože Horvata i Općina Kotoriba, a u postavljanju izložbe pomogla je Jana Peršić, viša stručna savjetnica za društvene aspekte upravljačkih kapaciteta iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Od 2019. godine Diverterra putuje i obilazi festivale, obrazovne ustanove, dječje vrtiće i škole te javne ustanove u zaštiti prirode - nacionalne parkove, parkove prirode i županijske te lokalne javne ustanove u Hrvatskoj. Namjera je s edukativnim programom Diverterre upoznati što veći broj djece, učitelja, profesora i edukatora.

Dosad na Diverterri pet tisuća posjetitelja

U edukativnom programu Diverterra i istoimenoj izložbi od 2019. do studenog 2022. godine sudjelovalo je 4 200 posjetitelja. U prvom dijelu 2023. godine izložbu je vidjelo dodatnih 697 posjetitelja (zaključno s lipnjem 2023.), a gostovanja su bila na Festivalu znanosti u Zagrebu (travanj 2023.), JU NP Risnjak (travanj i svibanj 2023.), JU PP Telašćica (svibanj 2023.) i drugo veliko javno događanje na Zrinjevcu u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i završetka kampanje „Poslušaj glas prirode – čuvaj bioraznolikost Hrvatske!“ (svibanj 2023.) te JU Kamenjak (lipanj 2023.).

 

© JU Međimurska priroda

O čemu se uči kroz Diverterru?

Izložba Diverterra pokriva teme zaštite prirode i okoliša. Donosi 7 modula (Uvriježeni način života; More; Slatkovodni ekosustavi; Šumski ekosustavi; Krški i planinski ekosustavi; Vrijeme, klima i klimatske promjene i Održivi razvoj: Moć pojedinca i moć zajednice) koji su predstavljeni kroz 29 tema.

Svih 29 tema prikazano je na 18 panela (ukupno 6 „otoka“) kroz grafiku, animaciju, naraciju i interakciju primjerenu mlađem uzrastu posjetitelja.

Teme mobilne izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

Osim multimedijalnih sadržaja u proširenoj stvarnosti na tabletima i panelima, na popratnoj radionici djeci se uz didaktička pomagala (puzzle, bojanke, bojice) pojašnjava važnost zaštite prirode i okoliša. 

 

© JU Međimurska priroda

Prvi put u Međimurskoj županiji

Zahvaljujući suradnji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Diverterra prvi put stiže u Međimursku županiju, u Općinu Kotoriba.

Izložba je postavljena u prostoru sportske dvorane Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba i dostupna je za razgled grupnih i individualnih posjetitelja do nedjelje 17. rujna 2023. godine. Svečano je otvorena u ponedjeljak 11. rujna u sportskoj dvorani Osnovne škole Jože Horvata u Kotoribi, a do petka 15. rujna dostupna je za razgled najavljenih grupa posjetitelja. Sudjelovanje na izložbi je besplatno.

U danima vikenda 16. i 17. rujna, unutar programa Dani općine Kotoriba, izložba će biti dostupna za sve zainteresirane posjetitelje, posebice za individualne posjete roditelja s djecom (preporučeni uzrast vrtićka djeca i niži razredi osnovne škole). Kroz postav izložbe posjetitelje i grupe vode stručni interpretatori Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

U subotu 16. rujna dodatni program

Dodatni program unutar Dana općine Kotoriba, bit će prirodoslovna radionica za djecu „Uz igru naučimo“, u trajanju od 45 minuta. Prirodoslovnu radionicu vodit će stručni djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode u subotu 16. rujna s početkom u 15 sati. Radionica će se održati u prostoru sportske dvorane OŠ Jože Horvata Kotoriba.

Doživite Diverterru, jer Diverterra je mjesto gdje se priroda i čovjek razumiju!

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Međimurska priroda obilježila Svjetski dan rendžera

Povodom Svjetskog dana rendžera (31. srpnja), Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je 3. Kamp za mlade čuvare prirode. Održan je u Frkanovcu na Matulovu gruntu u subotu 29. srpnja i okupio dvadeset i jednog sudionika, uzrasta od tri do četrnaest godina.

Prvog dana prosinca upoznajte Slavnu četvorku u Murskom Središću

Povod za organizaciju događanja je predstavljanje rezultata prirodoslovnih istraživanja na području Međimurske županije, kao i proslava Dana volontera, godišnjica proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode i premijera dokumentarnog filma „Dobri hrast“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER