Čudo u Napulju: Za javnost se ponovno otvara Park Minopoli, zelena oaza s povrtnjacima i voćnjacima

Napulj oskudijeva parkovima i zelenilom pa je otvaranje Parka Minopoli u Vomeru od velikog značaja za grad koji je posljednjih godina postao svjetska turistička hit destinacija

Završetkom radova na obnovi bivšeg Parka Gasometro, Napolitancima se nakon više od dvadeset godina na korištenje vraća vrijedna zelena oaza koja je sada uređena kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima u čijem će upravljanju aktivno sudjelovati građani i udruge.

U Napulju se u petak 15. rujna, u nazočnosti gradonačelnika Gaetana Manfredija i njegovih suradnika, ponovno otvara bivši Park Gasometro, poznat i kao Park Carmine Minopoli. Park se nalazi u četvrti Vomero – između ulice Viale Raffaello i stuba Salita Cacciottoli, odakle se pruža jedna od najljepših panorama na ovaj čarobni grad.

Uspješno okončanim radovima na uređenju parka, zatvorenog za javnost više od 20 godina, glavni grad talijanske regije Kampanija dobiva prekrasan park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima u čijem će upravljanju aktivno sudjelovati građani i udruge. Na 14 000 m² brežuljkastog zelenog područja s oko tisuću autohtonih stabala među kojima su i brojna stabla naranče, breskve i kestena, uređeno je tridesetak koncentričnih povrtnjaka, pješačke staze, gledalište sa stotinjak sjedećih mjesta i igrališta za najmlađe.

  • ©  Parco del Gasometro – Parco agricolo Carmine Minopoli

„Obnova ovog vrijednog parka, spašenog od raznih građevinskih špekulanata i pokušaja izgradnje parkirališta davne 1999. godine i to zahvaljujući snažnom angažmanu građana i udruga, za sve građane Napulja predstavlja povijesnu prekretnicu postignutu zahvaljujući naporima gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Manfredijem. Završetak radova predstavlja konačni kraj birokratske odiseje koja je ovo javno dobro građanima oduzimala duže od dva desetljeća”, najavio je Vincenzo Santagada, gradski vijećnik zadužen za javno zdravstvo i zelene površine.

Uz gradonačelnika Manfredija i vijećnika Santagada, otvaranju novog parka prisustvovat će i Maura Striano, gradska vijećnica zadužena za obrazovanje i obitelj te Clementina Cozzolino, predsjednica V. gradske općine Arenella – Vomero.

 

  • Napuljska četvrt Vomero je za razliku od najvećeg dijela grada prilično zelena i čista © Ekovjesnik

Edukacijski park Carmine Minopoli

Ovaj park iznimne povijesne i krajobrazne vrijednosti dobio je ime po agronomu Carmineu Minopoliju koji je prvi razvio projekt obnove područja bivšeg parka podignutog oko nekadašnjeg plinskog spremnika Cacciottoli. Stvaranje novog poljoprivredno-edukacijskog parka u napuljskoj četvrti Vomero počelo se planirati u vrijeme bivšeg gradonačelnika Antonija Bassolina, kao dio plana širenja gradskog zelenila u gusto izgrađenom Napulju.

Zahvaljujući odobrenim sredstvima u visini od dva milijuna eura park je trebao biti uređen još 2011. godine, no usprkos najavama skorog otvaranja radovi tada nisu bili u potpunosti završeni zbog raznih birokratskih problema. Park je tako i dalje ostao zatvoren za javnost, a nakon još jednog desetljeća, u ljeto 2022., gradski vijećnik Vincenzo Santagada najavio je ponovni početak radova na obnovi parka i njegovo konačno otvaranje za javnost.

 

  • U Romantičnom vrtu (Giardino Romantico) kompleksa Kraljevske palače u Napulju (Palazzo Reale di Napoli) nalaze se dvije skupine vrste Ficus Magnolioide © Ekovjesnik

Uz nedostatak zelenila problem je i loše održavanje

Nakon što Park Minopoli bude otvoren, gradska uprava morat će jamčiti njegovo održavanje i prije svega pravilno upravljanje kako bi se osigurala njegova zaštita i trajno korištenje za građane. U Napulju prevladava mišljenje kako se trenutačni entuzijazam gradskih institucija mora iskoristiti za kvalitetnije upravljanje gradskim zelenilom jer se njegovo stanje može definirati kao „kritično“. Osim kroničnog nedostatka parkova i zelenih površina, postojeće napuljsko zelenilo je u vrlo lošem stanju. Gradska uprava je k tome prije nekoliko dana najavila zatvaranje Parka Mascagna i to na „neodređeno vrijeme“, a riječ je o jednoj od rijetkih još uvijek otvorenih zelenih površina u napuljskoj četvrti Vomero.

 

  • Novi drvoredi hrasta crnike na trgu Piazza Municipio © Ekovjesnik

Međutim, Park Mascagna nije jedini koji se zatvara zbog potrebe hitne obnove i sanacije drveća, a gradonačelnik Manfredi i njegova gradska uprava konačno se moraju suočiti s problemom lošeg održavanja gradskog zelenila te zapuštenih i često neupotrebljivih zelenih površina.

  • Piazza Municipio © Ekovjesnik

Određeni pomaci ipak su vidljivi, ponajprije na jednom od najvećih napuljskih trgova Piazza Municipio na kojem su u sklopu obnove trga i uređenja istoimene stanice podzemne željeznice ponovno posađeni drvoredi hrasta crnike. Jedan od najljepših napuljskih parkova također se nalazi u četvrti Vomero, a riječ je o parku Ville Floridiana iz koje se pruža lijep pogled na otmjenije napuljske četvrti Chiaia i Posillipo, kao i na cijeli Napuljski zaljev.

  • Pogled na Napulj iz parka La Floridiana © Ekovjesnik

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Obnovljeni povijesni vrt više nije najbolje čuvana tajna Napulja

Početkom tjedna svečano je otvoren napuljski Parco Re Ladislao (Park Ladislava Napuljskog), povijesni vrt koji se nalazi iza čuvene crkve San Giovanni a Carbonara u četvrti San Lorenzo. Nakon godina zanemarivanja ova riznica mediteranske bioraznolikosti ponovno se može posjetiti svakog dana od 7 do 18 sati.

Golema Pistolettova „Venera od krpa“ postavljena na napuljskom trgu Piazza Municipio

Ambiciozni projekt Grada Napulja dio je procesa urbane obnove koji uključuje međunarodno priznate suvremene umjetnike različitih generacija. Intervencijama i umjetničkim instalacijama na trgovima i ulicama te u klaustrima i muzejskim prostorima naglašava se predanost ovog velikog talijanskog grada umjetnosti i kulturi te osmišljavaju njegovi javni prostori.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER