U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Urbani vrtovi, voćnjaci, pješačke staze i dječja igrališta: prostor oko starog plinskog spremnika u napuljskoj četvrti Vomero postao je Park Minopoli

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Park Minopoli otvoren je 15. rujna u nazočnosti napuljskog gradonačelnika Gaetana Manfredija, gradskog vijećnika zaduženog za javno zdravstvo i zelene površine Vincenza Santagade, gradske vijećnice za obrazovanje i obitelj Maure Striano te Clementine Cozzolino, predsjednice V. gradske općine Arenella – Vomero.

  • Napuljski gradonačelnik Gaetano Manfredi sa suradnicima © Comune di Napoli

Obnovom nekadašnjeg Parka Gasometro omogućeno je stvaranje tridesetak koncentričnih povrtnjaka, pješačkih staza prilagođenih osobama smanjene pokretljivosti, gledališta sa stotinjak sjedećih mjesta i dječjih igrališta te postavljanje nove rasvjete s LED svjetiljkama. Uređen je i podzemni servisni prostor te osigurane sve zelene površine i padine brežuljaka.

Najveći dio radova obnove odnosio se na uređenje voćnjaka i povrtnjaka, a pri sadnji novog drveća u područjima bez zelenila osobito se pazilo na izbor autohtonog bilja i povijesnih sorti voćaka te očuvanje arborealnih vrsta.

  • Park Minopoli © Comune di Napoli

Građani i građanke Napulja neće biti samo korisnici parka, već će aktivno doprinositi nositi njegovom održavanju. Upravljanje urbanim vrtovima i voćnjakom bit će, naime, povjereno lokalnim udrugama, a pokrenut će se i druge specifične aktivnosti kako bi se unaprijedila edukacijska namjena novog parka.

„Danas građanima predajemo novouređeni park i zelena pluća Vomera“, kazao je napuljski gradonačelnik Gaetano Manfredi. „Park Minopoli predstavlja i zajednički prostor u kojem će građani aktivno sudjelovati u upravljanju urbanim vrtovima i voćnjacima, dok su djeca dobila novi prostor za igru, ali i za nastavu na otvorenom. Smatram da smo uspješno prevladali sve poteškoće i izazove s kojima smo se suočavali proteklih godina te konačno ispunili obvezu otvaranja parka za sve građane i udruge.“

  • Park Minopoli © Comune di Napoli

„Danas se želim prisjetiti Carminea Minopolija koji je među prvima, zajedno s organizacijama i udrugama kao što su WWF, San Martino i Fondi Rustici, shvatio veliki ekološki i krajobrazni potencijal ovog prostora, koji je obranjen od raznih građevinskih špekulanata zahvaljujući snažnom angažmanu građana i udruga. Građanima vraćamo područje koje je oduvijek imalo posebno vrijedne karakteristike tipičnih kampanijskih vrtova.“ – naglasio je vijećnik Vicenzo Santagada.

„Današnje svečano otvaranje Parka Minopoli potvrđuje koliko je predanost građana važna za postizanje naizgled nedostižnih ciljeva. Od sutra ćemo se snažno aktivirati kako bismo u suradnji s građanima omogućili razvoj ovog važnog područja u srcu Vomera“, zaključio je Santagada.

 

  • Na 14 000 m² brežuljkastog zelenog područja s oko tisuću autohtonih stabala među kojima su i brojna stabla naranče, breskve i kestena, uređeno je tridesetak koncentričnih povrtnjaka, pješačke staze, gledalište sa stotinjak sjedećih mjesta i igrališta za najmlađe. © Comune di Napoli

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljeni povijesni vrt više nije najbolje čuvana tajna Napulja

Početkom tjedna svečano je otvoren napuljski Parco Re Ladislao (Park Ladislava Napuljskog), povijesni vrt koji se nalazi iza čuvene crkve San Giovanni a Carbonara u četvrti San Lorenzo. Nakon godina zanemarivanja ova riznica mediteranske bioraznolikosti ponovno se može posjetiti svakog dana od 7 do 18 sati.

Pistolettova „Venera od krpa“: Simbol generacije i regeneracije Napulja

Monumentalna instalacija velikog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta „Venera od krpa“ vraća se na napuljski trg Piazza Municipio. Nakon požara koji ju je u potpunosti uništio 12. srpnja ove godine, nova verzija bit će postavljena 22. siječnja i ostat će izložena tijekom sljedeća četiri mjeseca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER