Obnovljeni povijesni vrt više nije najbolje čuvana tajna Napulja

Ponovno otvoreni Park Ladislava Napuljskog prava je riznica mediteranske bioraznolikosti

Početkom tjedna svečano je otvoren napuljski Parco Re Ladislao (Park Ladislava Napuljskog), povijesni vrt koji se nalazi iza čuvene crkve San Giovanni a Carbonara u četvrti San Lorenzo. Nakon godina zanemarivanja ova riznica mediteranske bioraznolikosti ponovno se može posjetiti svakog dana od 7 do 18 sati.

Svečanosti otvaranja velikog napuljskog „tajnog“ vrta prisustvovali su gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi, Vincenzo Santagada, gradski vijećnik zadužen za javno zdravstvo i zelene površine, i Maria Caniglia, načelnica IV. napuljske općine (Poggioreale, San Lorenzo, Vicaria, Zona Industriale).

  • Slijeva nadesno: Vincenzo Santagada, gradski vijećnik zadužen za javno zdravstvo i zelene površine, Maria Caniglia, načelnica IV. napuljske općine i gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi © Comune di Napoli

„Obnovili smo vrlo važnu gradsku zelenu površinu, povijesni park uz crkvu San Giovanni a Carbonara velike arhitektonske vrijednosti. To je samo prvi korak prema potpunoj obnovi cijelog samostanskog kompleksa koji je već desetljećima napušten.“ – izjavio je napuljski gradonačelnik Gaetano Manfredi.

Park površine od oko 4 500 četvornih metara predstavlja primjer očuvanog srednjovjekovnog „zatvorenog vrta“ (hortus conclusus), tipičnog za samostane iz tog razdoblja. Naime, upravo su u ovom vrtu fratri drevnog samostana uzgajali biljke i drveće u prehrambene i ljekovite svrhe. Park je stoga prava riznica mediteranske bioraznolikosti koja još uvijek čuva tragove svoje povijesne namjene i uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, voćaka, uglavnom agruma, sađenih kako u prehrambene svrhe, tako i za stvaranje kontemplativnog okoliša.

  • Parco Re Ladislao (Park Ladislava Napuljskog) © Comune di Napoli

Ova velika zelena površina prepuna je cvijeća i drveća kao što su stabla naranče, limuna, mandarine, grejpa, masline, smokve, breskve, kruške, kakija i mušmule, dok su od drugih biljnih vrsta zastupljeni lovor, pitospor, oleander, mirta, ruža, juka, cikas, glog, glicinija i bugenvilija. Nadalje, u ovom parku postoji posebna raznolikost vrsta palmi uključujući Washingtoniju, kanarsku datulju (Phoenix Canariensis), visoku žumaru (Trachycarpus fortunei) i mediteransku lepezastu palmu (Chamaerops humilis), kao i jedno stablo libanonskog cedra (Cedrus libani).

U parku su obnovljene sve staze, izvršena je regulacija oborinskih voda, sanirani su rubnjaci i sedreni zidovi te postavljene nove klupe s ciljem stvaranja novog dnevnog boravka na otvorenom i podizanja kvalitete života u napuljskoj četvrti San Lorenzo.

Također, izvršeno je orezivanje stabala i dodatna sadnja drveća, raznobojnog cvijeća te mirisnog i aromatičnog grmlja. Park sada ima dva ulaza, iz ulice Via Cardinale Seripando i sa stuba Pontenuovo (Vicolo Primo Pontenuovo), otvoren je svakog dana od 7 do 18 sati, a postavljen je i sustav videonadzora.

  • Napuljska crkva San Giovanni a Carbonara © Ekovjesnik

Podsjetimo, park je nazvan po kralju Ladislavu Napuljskom (1377.-1414.), titularnom ugarsko-hrvatskom kralju i sinu Karla II. Dračkog (Carlo d'Angiò-Durazzo), nama svakako najpoznatijem po prodaji Zadra i prava na čitavu Dalmaciju Veneciji 1409. godine. Na prijestolju ga je naslijedila njegova sestra Ivana II. Napuljska (Giovanna II di Napoli), rođena u Zadru 25. lipnja 1371. godine, posljednji monarh iz starije linije Anžuvinske dinastije. Kralj Ladislav Napuljski (Ladislao I di Napoli) pokopan je u monumentalnoj napuljskoj crkvi San Giovanni a Carbonara. Iako temelji crkve datiraju iz četrnaestog stoljeća, kiparska i slikarska djela iz šesnaestog stoljeća koja ukrašavaju njenu unutrašnjost čine je jednom od umjetnički najvažnijih renesansnih crkava u gradu. Apsidom crkve dominira veliki nadgrobni spomenik kralju Ladislavu koji je izradio Andrea da Firenze.

 

  • San Giovanni a Carbonara: Cappella Caracciolo del Sole (lijevo) i Cappella Caracciolo di Vico (desno) © Ekovjesnik

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Pistolettova „Venera od krpa“: Simbol generacije i regeneracije Napulja

Monumentalna instalacija velikog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta „Venera od krpa“ vraća se na napuljski trg Piazza Municipio. Nakon požara koji ju je u potpunosti uništio 12. srpnja ove godine, nova verzija bit će postavljena 22. siječnja i ostat će izložena tijekom sljedeća četiri mjeseca.

Golema Pistolettova „Venera od krpa“ postavljena na napuljskom trgu Piazza Municipio

Ambiciozni projekt Grada Napulja dio je procesa urbane obnove koji uključuje međunarodno priznate suvremene umjetnike različitih generacija. Intervencijama i umjetničkim instalacijama na trgovima i ulicama te u klaustrima i muzejskim prostorima naglašava se predanost ovog velikog talijanskog grada umjetnosti i kulturi te osmišljavaju njegovi javni prostori.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER