Otkrijte kakav vas program, popusti i nagrade očekuju na 12. Splitskoj biciklijadi!

Ovogodišnja Splitska biciklijada održat će se 17. rujna 2023. godine u organizaciji udruge Sunce

U sklopu Splitske biciklijade, udruga Sunce godinama ističe problematiku zagušenih prometnica, promovira alternativne oblike prijevoza i daje ideje kako unaprijediti biciklističku infrastrukturu u Splitu.

Ovogodišnja manifestacija održat će se u nedjelju 17. rujna od 16 sati, a dodatno naglašava važnost suočavanja s klimatskom krizom, pružajući priliku za promišljanje o utjecaju prometa na okoliš.

Program Splitske biciklijade tradicionalno se sastoji od dvije faze, svaka s već poznatim značajkama.

„Prva faza uključuje biciklističku vožnju svih građana, koji dijele naše ciljeve, gradskim ulicama od crkve sv. Frane do Đardina. Druga faza uključuje prigodni zabavni program u Đardinu, odnosno tombolu, biciklističku alku i glazbeni nastup. Pozivamo sve zainteresirane da prate našu stranicu i društvene mreže kako bi otkrili sve nove detalje o manifestaciji. Pridružite nam se 17. rujna na Biciklijadi jer je vaša podrška ključna za promociju održive mobilnosti.“ – kazala je Tihana Arapović, stručna suradnica Sunca i organizatorica ovog javnog događanja.

Start: Crkva sv. Frane

Na startu će od 15:30 biti dva štanda Sunca. Na prvom će se moći registrirati biciklisti koji se nisu prijavili online. Sudionici koji su se prethodno prijavili online moći će potvrditi svoje sudjelovanje na drugom štandu. Jjednostavno i brzo do petka, 15. rujna možete se prijaviti za sudjelovanje na Splitskoj Biciklijadi putem online obrasca. Samo kliknite na poveznicu ispod i ispunite obrazac: Link za online prijave

Svi sudionici dobit će besplatne listiće za tombolu – samo na startu!

Ruta

Biciklisti će proći kroz neke od najljepših ulica Splita, sve do Đardina: Zapadna obala, Obala kneza Branimira (Banovina), Šetalište Ivana Meštrovića, Šetalište Marina Tartaglie, Ulica Antuna Gustava Matoša, Kaštelanska ulica, Zrinsko-franskopanska ulica, Ulica Jerolima Kavanjina, Ulica Ante Starčevića, Ulica Ivana Gundulića, Ulica Domovinskog rata, Sinjska ulica, Zagrebačka ulica, oko Đardina.

Cilj: Đardin

Na cilju u Đardinu bit će osigurana okrepa u obliku voća, sokova i zdravih grickalica za sudionike biciklijade, na čak tri postavljena štanda. Đardin će biti epicentar događanja gdje će se održati raznoliki zabavni program. Od 17 sati planirana je tobola, Biciklistička Alka i glazba. Također, svi prisutni moći će saznati više o radu Sunca, na info-štandu te, povodom 25 godina Sunca, besplatno se učlaniti.

„Ponosno obilježavamo 25 godina predanog rada. Povodom proslave četvrti stoljeća, želimo vas pozvati da nam se besplatnim članstvom, ali i donacijom pridružite u oblikovanju još sunčanije budućnosti za naš planet. Vaša donacija izravna je podrška zaštiti prirode i okoliša i doprinos održivom razvoju.“ – istaknula je direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić.

Ne propustite odlične nagrade i posebne popuste 12. Splitske biciklijade

„U suradnji s našim donatorima i partnerima, u Đardinu smo pripremili preko 30 pojedinačnih nagrada za tombolu i Biciklističku Alku.“ – kazala je Arapović.

  • Tobmola: Listići za tombolu bit će dostupni isključivo na startu kod Crkve Sv. Frane. Glavna je nagrada tombole visokokvalitetni bicikl koji donira naš dugogodišnji partner, Extreme Bike Shop. Uz to, očekuju vas još 16 atraktivnih nagrada koje su osigurali Red adventures, Promet Split, Iris adventures, Fitness Centar Joker, Ekran, bio&bio, City Spa i Split parking.
  • Biciklistička Alka: Ovo biciklističko natjecanje inspirirano je tradicionalnom sinjskom alkarskom igrom, no ovaj put se održava na biciklima. Rezervirano je za maksimalno 17 sudionika, a sudionici će moći demonstrirati svoju vještinu, preciznost i koncentraciju. Osim glavne nagrade – Zipline za dvoje u Omišu i Promet Split vrijednosne karte od 50€, bit će dodijeljene nagrade za drugo i treće mjesto.
  • Eko-kviz: Na kraju događanja u Đardinu, pripremili smo i Eko-kviz koji je prilika za osvajanje još 10 nagrada. U Eko-kvizu mogu sudjelovati i oni koji nisu došli biciklom, ali su se informirali o Suncu, bicikliranju i samoj Splitskoj Biciklijadi.
  • Jadrolinija: Na dan događaja Jadrolinija će sudionicima Biciklijade omogućiti poseban popust od 30 %. Za više informacija o Jadrolinijinim popustima javite se na info@sunce-st.org.
     
  • Split Parking: Svim građanima starijim od 18 godina na dan održavanja biciklijade, Split Parking omogućit će besplatan najam Nextbike bicikala u vremenu od 15 do 21.

Novi korisnici trebaju preuzeti Nextbike aplikaciju, registrirati se i aktivirati račun uplatom od 10 EUR, a potom prijaviti svoje sudjelovanje na info-štandu Sunca. Također, svi koji već imaju aplikaciju mogu unajmiti biciklu i javiti se na info-štand. Trošak najmova za sudjelovanje na Splitskoj Biciklijadi u vremenu od 15 do 21 sati bit će vraćen korisnicima.

„Ova manifestacija ne bi bila moguća bez velikodušne podrške naših donatora. Ove godine s Gradom Splitom, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije, Split Parkingom i Turističkom zajednicom Grada Splita, radimo na promicanju održive mobilnosti i boljoj budućnosti našeg grada.“  – dodala je Arapović.

 

Budi BicikliST!

Rekordno visoke temperature posljednjeg desetljeća povezane su s povećanom emisijom stakleničkih plinova iz ljudskih aktivnosti, što je kulminiralo najtoplijom godinom u Europi. Gužve u prometu ne samo da produžuju vrijeme putovanja i troše gorivo, već doprinose emisijama štetnih tvari, a duboke posljedice krize, uključujući gubitak bioraznolikosti i zagađenje okoliša, postaju sve očitije. Stoga, poticanje alternativnih načina prijevoza poput biciklizma i javnog prijevoza igra ključnu ulogu u suočavanju s klimatskom krizom.

„Potrebno je povećati svijest građana i donositelja odluka o klimatskoj krizi i prednostima korištenja bicikala te potaknuti razvoj biciklističke infrastrukture.“ – zaključila je Medunić-Orlić.

Biciklizam je zabavan i ne zagađuje zrak, a ako svi malo razmislimo o tome kako putujemo, možemo pomoći da naš planet bude ugodnije i zdravije mjesto za život. Ovakvi i slični događaji održavat će se u sklopu Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna diljem Europe, a Udruga Sunce poziva vas u nedjelju 17. rujna na 12. Splitsku Biciklijadu. „Vaša je podrška ključna za promociju održive mobilnosti!“ – poručuju iz udruge Sunce.

Ekovjesnik / Fotografije: Udruga Sunce

 

VEZANE VIJESTI

Održiva mobilnost ovom se biciklijadom potiče već 12. godinu zaredom

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna 2023. kojim se gradovi potiču na uvođenje održivih oblika prijevoza, splitska udruga Sunce već dvanaestu godinu zaredom organizira Splitsku biciklijadu. Ovogodišnja Splitka biciklijada održat će se 17. rujna, pružajući svima priliku za razmišljanje o prometnim izazovima te promicanje održive mobilnosti u Splitu.

Otvorene su prijave za Europski tjedan mobilnosti 2023.

Svake godine sredinom rujna vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti poziva građane i lokalne samouprave iz cijele Europe, ali i šire, na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER