Otvorene su prijave za Europski tjedan mobilnosti 2023.

Tema 22. Europskog tjedna mobilnosti je „Štedite energiju“ („Save Energy“)

Svake godine sredinom rujna vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti poziva građane i lokalne samouprave iz cijele Europe, ali i šire, na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

 

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti gotovo 3 000 gradova i općina poticat će promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza te drugih čistih i inteligentnih prijevoznih rješenja organiziranjem raznih aktivnosti i događanja sa svrhom podizanja svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Općine i gradovi koji sudjeluju u Europskom tjednu mobilnosti sada mogu prijaviti svoje planove i događanja, uključujući aktivnosti usmjerene na održivu mobilnost tijekom tjedna glavnog događaja (16. - 22. rujna), provedbu jedne ili više trajnih prometnih mjera tijekom cijele godine i održavanje Dana bez automobila (Car Free Day), koji se tradicionalno obilježava 22. rujna i predstavlja središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti. Sve lokalne samouprave pozivaju se na provedbu svih navedenih aktivnosti što će se posebno cijeniti pri izboru kandidata za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2023. U prometne mjere kojima se potiče održiva mobilnost ubrajaju se, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture te uvođenje sustava javnih bicikala.

Tema 22. Europskog tjedna mobilnosti je „Štedite energiju“ („Save Energy“), a slogan i ove godine ostaje „Kombiniraj i kreći se!“ („Mix & Move!“), kojim se potiče odabir aktivnih oblika kretanja ili kombiniranje pješačenja i bicikliranja s javnim prijevozom. Pritom se želi istaknuti kako se pješačenjem i bicikliranjem ne proizvode štetni emisijski plinovi, ali i brojne druge prednosti i dobrobiti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje.

Objavljene su i tematske smjernice za Europski tjedan mobilnosti 2023. koje su u obliku kratkih vodiča podijeljene u pet tematskih područja: javni prijevoz, aktivna mobilnost, smanjenje ovisnosti o automobilu, upravljanje mobilnošću i infrastrukturna rješenja. S obzirom na ovogodišnju temu „Štedite energiju“, navedena tematska područja daju jasna objašnjenja kako ušteda energije može postati krajnji cilj svih planiranih aktivnosti i događanja.

 

  • Prošlogodišnji Europski tjedan mobilnosti i Dan bez automobila u Zagrebu su obilježeni probnim proširenjem donjogradske pješačke zone na istočni, manje prometni dio Masarykove ulice. Uz jednodnevnu zabranu prometa u užem središtu grada, ovaj je događaj mogao biti idealna prilika da se cijela Masarykova ulica konačno proglasi pješačkom zonom. Uz „pravu“ pješačku Teslinu ulicu, građani i građanke Zagreba dobili bi dugo očekivanu novu promenadu od HNK Zagreb do Zrinjevca, a gradska uprava time pokazala odlučnost i dala pravi poticaj razvoju održive urbane mobilnosti te tako jasno potvrdila svoju ekološku opredijeljenost. © Ekovjesnik

Prijave za Europski tjedan mobilnosti 2023. trenutačno je izvršilo 215 gradova i općina iz 17 zemalja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Otkrijte kakav vas program, popusti i nagrade očekuju na 12. Splitskoj biciklijadi!

U sklopu Splitske biciklijade, udruga Sunce godinama ističe problematiku zagušenih prometnica, promovira alternativne oblike prijevoza i daje ideje kako unaprijediti biciklističku infrastrukturu u Splitu. Ovogodišnja manifestacija održat će se u nedjelju 17. rujna od 16 sati, a dodatno naglašava važnost suočavanja s klimatskom krizom, pružajući priliku za promišljanje o utjecaju prometa na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER