Crnogorski studenti sljedećeg mjeseca sade stabla znanja

Studentski parlament, Sveučilište Crne Gore i Agencija za zaštitu okoliša Crne Gore projektom „Stablo znanja“ zajedno otvaraju vrata zelenijoj, zdravijoj i održivoj budućnosti

Svi studenti Sveučilišta Crne Gore koji diplomiraju na bilo kojoj razini studija u sklopu projekta „Stablo znanja“ moći će posaditi svoje stablo preko kojeg će ostvariti trajnu povezanost sa svojim sveučilištem.

Studentski parlament Sveučilišta Crne Gore jučer je u Rektoratu održao konferenciju za medije povodom početka provedbe projekta „Stablo znanja“ koji provode u suradnji sa Sveučilištem Crne Gore i Agencijom za zaštitu okoliša Crne Gore.

Cilj projekta je jačanje svijesti studentica i studenata, budućih akademskih građana, o važnosti očuvanja okoliša u Crnoj Gori, prvoj ekološkoj državi na svijetu. Zajednica koja broji preko osamnaest tisuća studenata i studentica time daje hvalevrijedan primjer ostalim akterima u društvu i doprinosi razvijanju ideje „zelenog sveučilišta“.

„Ponosni smo na ovu suradnju jer smatramo da upravo studenti s inovativnim, svježim idejama i svojom kreativnošću mogu pronaći efikasnije načine podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirode i okoliša. Agencija je, vjerujemo, prepoznata kao institucija koja ima kontinuiranu suradnju s mladima i podržava sve inicijative koje promoviraju zaštitu okoliša i održivost s ciljem ljepše i zdravije Crne Gore za buduće generacije.“ – istaknuli su iz Agencije za zaštitu okoliša Crne Gore.

  • Velika akcija ozelenjavanja održat će se 10. listopada 2023. na prostoru novog parka u studentskom kampusu u Podgorici / Stablo znanja

„S velikim zadovoljstvom najavljujemo prvu aktivnost u sklopu projekta „Stablo znanja“ i pozivamo sve studente da sudjeluju u akciji i posade svoje stablo znanja preko kojeg će ostvariti trajnu povezanost sa svojim sveučilištem. Na platformi „Stablo znanja“ bit će označene i lokacije sadnica te će time ostati trajni trag pomoću kojeg će se pratiti doseg projekta.“ – poručili su iz Sveučilišta Crne Gore.

Sadnice Studentskom parlamentu Sveučilišta Crne Gore osigurava Agencija za zaštitu okoliša, a velika akcija ozelenjavanja održat će se u suradnji s komunalnim poduzećem „Zelenilo“ i to u utorak 10. listopada 2023. na prostoru novog parka u studentskom kampusu u Podgorici.

Svi studenti zainteresirani za sudjelovanje u projektu mogu se od danas prijaviti putem platforme „Stablo znanja“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rim donosi svoj prvi glavni plan za drveće

Zaštita, obnova i širenje zelenila tri su glavne odrednice novog Glavnog plana Grada Rima za provedbu intervencija na zaštiti, regeneraciji i širenju gradskih zelenih površina te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama na urbanom području glavnog talijanskog grada.

U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

Najstarije stablo u Podgorici dobiva prostor koji zaslužuje

Grad Podgorica će u sklopu provedbe projekta Mikro 020 urediti površinu u neposrednoj blizini najstarijeg stabla u gradu. Riječ je o platani u Ulici Novaka Miloševa, a prema utvrđivanju starosti u 2019. godini posađena je još početkom 19. stoljeća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER