U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Regija Lazio je tijekom posljednje tri godine u sadnju novih stabala i uređenje zelenih površina uložila 12 milijuna eura, a šumske i zelene površine povećane su za čak 30 tisuća hektara

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

Park su u četvrtak 27. listopada svečano otvorili predsjednik regije Lazio Nicola Zingaretti, gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri i predsjednik XI. rimske općine Gianluca Lanzi.

Regija Lazio izvršila je zahvate za izgradnju novog parka koji ima površinu od oko 3,5 hektara i proteže se duž šetališta Lungotevere di Pietra Papa do mosta Guglielmo Marconi. Kako je park nastao na zapuštenoj površini i ilegalnom odlagalištu otpada, radovi su uključivali uklanjanje otpada i čišćenje cjelokupne površine tijekom srpnja i kolovoza 2021. godine. Zahvaljujući izvršenim radovima, vrijednima oko 335 tisuća eura, omogućena je regeneracija prostora uz rijekt Tiber i uređenje nove zelene površine.

 

  • Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi. © Roberto Gualtieri / Facebook

Izgrađene su pristupne rampe i ograde te izvršeno popločavanje staza, a naknadno će se postaviti klupe, stolovi i signalizacija, kao i sprave za vježbanje te dječje igralište. Nadalje, tijekom studenog planirana je sadnja novih stabala u sklopu projekta „Ossigeno“ regije Lazio. Ovim projektom regija Lazio je od 2020. do 2022. godišnje uložila četiri milijuna eura u sadnju novih stabala i uređenje zelenih površina, a zahvaljujući tome u urbanim središtima regije i izvan njih posađeno je šest milijuna stabala i grmova. Šumske i zelene površine povećane su za čak 30 tisuća hektara, koje bi godišnje trebale apsorbirati 240 tisuća tona CO2.

Od 1. siječnja 2023. XI. rimskoj općini (Municipio Roma XI) bit će povjereni redovni i izvanredni zahvati održavanja vodospremnika, kontrola stanja urbanog namještaja, vježbališta i dječjeg igrališta, čišćenje staza, poplavnih područja i nasipa, pražnjenje kanti za otpad, održavanje staza i ograda te njega biljaka i sadnja novih stabala. Za realizaciju ovih aktivnosti gradska uprava je osigurala 250 tisuća eura.

„U izgradnju novog parka uložen je veliki timski napor regionalne i lokalne samouprave, ureda lokalne policije i volontera udruženja Guardie Ambientali d’Italia. U upravljanje parkom na isti ćemo način uključiti brojne druge subjekte te zajedno obogatiti ovaj prostor druženja, susreta i kulture.“ – izjavio je predsjednik XI. rimske općine Gianluca Lanzi.

 

  • Park su u četvrtak 27. listopada svečano otvorili predsjednik regije Lazio Nicola Zingaretti, gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri i predsjednik XI. rimske općine Gianluca Lanzi. © Roberto Gualtieri / Facebook

„Zaista sam sretan što smo otvorili novi park, sada prelijepo mjesto, doslovno otrgnuto od propadanja i nemara, koje je danas vraćeno građanima ovog dijela Rima i šire. Danas smo za javnost otvorili prvi dio parka s vidikovcem, dječjim igralištem, fitnessom, prostorom za pse i velikim travnjakom. Do kraja studenog završit će se radovi na uređenju dodatnog prostora vježbališta i dječjeg igrališta te posaditi novih 145 stabala. Zahvaljujem se predsjedniku Nicoli Zingarettiju, regiji Lazio, predsjedniku XI. općine Gianluci Lanziju i vijećnicima Sabrini Alfonsi i Mauriziu Veloccia na izvanredno obavljenom poslu u ovom dijelu riječne obale, kao rezultatu izvrsne zajedničke suradnje koja će se nastaviti. Zajedno s građanima i udrugama brinut ćemo o novom parku, koji će osiguravati svježi zrak za četvrt Marconi i cijeli naš grad.“ – izjavio je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER