Dan ekološke Crne Gore obilježen početkom sustavnog pošumljavanja Lješkopoljske Gorice

Podgorica obilježila Dan ekološke države Crne Gore

Početak sustavnog pošumljavanja Lješkopoljske Gorice predstavlja značajan korak prema zaštiti i očuvanju okoliša glavnog grada Crne Gore, ističu u Gradu Podgorici.

Povodom obilježavanja Dana ekološke Crne Gore u četvrtak 21. rujna na Lješkopoljskoj Gorici (Mala Gorica) organizirana je sadnja drveća kojom je počelo sustavno pošumljavanje i uređenje ovog  podgoričkog brda kao novog zelenog plućnog krila crnogorskog glavnog grada. Posađeno je stotinu mladih stabla, a u akciji su sudjelovali zamjenici gradonačelnice Luka Rakčević i Danilo Šaranović koji su označili početak radova na uređenju nove park šume.

© Glavni grad Podgorica

Osim predstavnika gradske uprave i komunalne tvrtke „Zelenilo“, sadnju su podržali predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu okoliša Crne Gore, Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore, Crnogorskog društva ekologa i građanske inicijative Oči Podgorice, kao i velik broj građana. 

„Nadam se da će slike s današnje akcije biti poput onih crno-bijelih fotografija s brda Gorica, prije nekoliko desetljeća kada su građani i građanke Podgorice i brojna udruženja i organizacije krenuli u masovno pošumljavanje tadašnje goleti brda Gorica. Danas je Velika Gorica simbol našeg grada, glavno plućno krilo, a nadam se da će i Mala Gorica to ubrzo postati.“ – izjavio je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević.

© Glavni grad Podgorica

Projekt park šume Lješkopoljska Gorica bit će realiziran zajedničkim naporima i aktivnostima Glavnog grada Podgorice, gradskog poduzeća „Zelenilo“, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu okoliša, mnogobrojnih partnerskih nevladinih organizacija, privatnih donatora i inicijative Ozelenimo Crnu Goru.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je u suradnji s tvrtkom „Zaštita prostora“ osiguralo sredstva za uređenje pristupnog puta. 

„Suradnja s Glavnim gradom i nevladinim organizacijama kao rezultat uvijek daje lijepe i održive priče. Koristim priliku da svim građanima i građankama čestitam Dan ekološke države Crne Gore i izrazim zadovoljstvo što tim povodom danas započinjemo jednu veliku akciju ozelenjivanja brda Mala Gorica.  Ekologija i zaštita okoliša su teme i ideje koje nas ujedinjuju.“ – kazala je ministrica ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

© Glavni grad Podgorica

Ekološki aktivist Vuk Vujisić, koji je jedan od organizatora jučerašnje akcije, istaknuo je kako je to bio velik dan za Podgoricu, ali i za Crnu Goru koji predstavlja kamen temeljac za novu park šumu u Podgorici. „U iščekivanju projekta krajobrazne arhitekture Glavnog grada, u narednom periodu organizirat ćemo akcije sadnje te pozivam sve privatnike i organizacije da sudjeluju u uređenju nove park šume.“ – zaključio je Vuk Vujisić.

Početak sustavnog pošumljavanja Lješkopoljske Gorice predstavlja značajan korak prema zaštiti i očuvanju okoliša glavnog grada Crne Gore, a ulaganjem u projekt uređenja nove park šume podižemo kvalitetu života za sadašnje i buduće generacije, njegujući održiviji i uravnoteženiji suživot s prirodom, zaključuju u Gradu Podgorici.

Podsjetimo, Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici crnogorskog parlamenta, koja je održana na Žabljaku 20. rujna 1991., a kojom je Crna Gora proglašena prvom ekološkom državom na svijetu. Ovom Deklaracijom Crna Gora se opredijelila za usvajanje i primjenu najviših standarda u području zaštite okoliša, očuvanja prirode i gospodarskog razvoja uz poštovanje načela ekološke održivosti. Međutim, pojedini crnogorski mediji ističu kako je Crna Gora ekološka država samo na papiru jer ozbiljne zaštite prirode i prirodnih resursa gotovo i da nema.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Crnogorski studenti sljedećeg mjeseca sade stabla znanja

Svi studenti Sveučilišta Crne Gore koji diplomiraju na bilo kojoj razini studija u sklopu projekta „Stablo znanja“ moći će posaditi svoje stablo preko kojeg će ostvariti trajnu povezanost sa svojim sveučilištem.

Najstarije stablo u Podgorici dobiva prostor koji zaslužuje

Grad Podgorica će u sklopu provedbe projekta Mikro 020 urediti površinu u neposrednoj blizini najstarijeg stabla u gradu. Riječ je o platani u Ulici Novaka Miloševa, a prema utvrđivanju starosti u 2019. godini posađena je još početkom 19. stoljeća.

U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER