U Austriji donesena Uredba o povratnoj naknadi za ambalažu pića i napitaka

Od 1. siječnja 2025. povratna naknada u svim austrijskim trgovinama iznosit će 25 centi

Austrija od 1. siječnja 2025. uvodi sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka. Time bi se konačno trebalo stati na kraj onečišćavanju okoliša nemarnim bacanjem limenki i plastičnih boca, a potrošači će se motivirati iznosom povratne naknade u visini od 25 centi.

Svaki kupac koji u austrijskim trgovinama od 1. siječnja 2025. kupi pića i napitke u bocama i limenkama plaćat će uračunati iznos povratne naknade u visini od 0,25 eura. Konačnim uvođenjem sustava povratne naknade namjerava se osigurati da ambalaža ne završava u okolišu, već da se odvojenim prikupljanjem reciklira na najbolji mogući način.

„Izvršili smo sve potrebne pripreme i Austrija je spremna za uvođenje sustava povratne naknade”, izjavila je ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler, navodeći ovaj korak kao važnu prekretnicu u naporima za očuvanje okoliša i povećanje stope povrata otpadne ambalaže. „Ljudi u Austriji to žele i spremni su na to – zajedno možemo spriječiti gomilanje otpada u našoj prekrasnoj prirodi“, dodala je ministrica.

Ključne točke uredbe utvrdilo je austrijsko Ministarstvo zaštite klime (BMK) u suradnji s proizvođačima pića, trgovačkim lancima te Radničkom i Gospodarskom komorom. Središnji ured EWP Recycling Pfand Österreich gGmbH, koji je osnovan krajem prošle godine, također mjesecima intenzivno radi na organizaciji i implementaciji austrijskog depozitnog sustava.

„Sustav povratne naknade omogućuje visokokvalitetan i učinkovit sustav za izradu nove ambalaže od starih boca i limenki pića”, kazao je Philipp Bodzenta iz udruge Trägerverein Einwegpfand i direktor odnosa s javnošću Coca-Cole. „Uredba osigurava da industrija pića ima pristup prikupljenom materijalu visoke kvalitete i time omogućuje trajno zatvaranje ciklusa recikliranja“, dodao je Bodzenta.

Maloprodajni sektor preuzet će važnu operativnu odgovornost i već mjesecima ulaže milijune eura u kupnju automata za povrat boca i ponekad vrlo složenu obnovu poslovnica.

„U procesu smo prilagodbe poslovnica i postavljanja strojeva za povrat boca kako bismo osigurali što bolje uvjete za sve kupce, ali i da depozitni sustav, koji je vrlo važan za kružno gospodarstvo, bude uspješno proveden 2025. godine”, izjavio je Robert Nagele iz BILLA-e.

Povratna naknada u visini od 25 centi primjenjivat će se na sve vrste ambalaže, odnosno na sva pića i napitke osim mlijeka i miješanih mliječnih napitaka te na svu ambalažu zapremine od 0,1 do tri litre. Ambalaža će se moći vratiti u svim trgovinama, odnosno na svim prodajnim mjestima, a za male trgovine bez automata za povrat ambalaže predviđene su određene olakšice. Primjerice, moći će prihvaćati samo ambalažu pića i napitaka koje imaju u ponudi.

Uvođenje sustava povratne naknade donosi velike promjene, a sve pripreme moraju se provesti do kraja sljedeće godine. Dugoročno, sustav je namijenjen učinkovitom prikupljanju i sortiranju više od dvije milijarde boca i limenki godišnje.

Podsjetimo, Hrvatska je jedna od prvih europskih zemalja koja je još 2005. uspostavila sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka, ali od svih država članica EU-a koje su uvele takve sustave ima najnižu naknadu koja iznosi samo sedam centi. U Njemačkoj i Nizozemskoj povratna naknada iznosi 25, a u Finskoj i do 40 centi.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Irska od 1. veljače pokrenula sustav povratne naknade

Irska je od 1. veljače 2024. postala 15. europska zemlja koja je uvela sustav povratne naknade za jednokratnu ambalažu za piće s ciljem postizanja stope recikliranja od 77 posto do 2025., odnosno 90 posto do 2029. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER