Irska od 1. veljače pokrenula sustav povratne naknade

Slovačka tvrtka Sensoneo će sa svojim softverskim rješenjem pomoći u smanjenju otpada i povećanju stope recikliranja

Irska je od 1. veljače 2024. postala 15. europska zemlja koja je uvela sustav povratne naknade za jednokratnu ambalažu za piće s ciljem postizanja stope recikliranja od 77 posto do 2025., odnosno 90 posto do 2029. godine.

Stopa prikupljanja jednokratne ambalaže za piće u svrhu recikliranja u Irskoj trenutačno iznosi oko 60 posto. Uvođenjem sustava povratne naknade stopa se do kraja ovog desetljeća planira povećati za 30 posto, što će rezultirati smanjenjem količine otpada i značajno unaprijediti zaštitu okoliša.

Irskim sustavom povratne naknade upravlja tvrtka Re-turn, a pokreće ga softversko rješenje slovačke tvrtke Sensoneo koje prikuplja podatke iz svih izvora i omogućuje besprijekornu integraciju između svih dionika uključenih u sustav. Softver je izgrađen na infrastrukturi temeljenoj na oblaku i ne razlikuje se od bilo kojeg automata za povrat ambalaže.

Irska je već šesta zemlja sa softverskim rješenjem ove slovačke tvrtke koja je pobijedila na svih šest posljednjih natječaja za uvođenje sustava povratne naknade u Europi. Austrija je šesta zemlja koja je odabrala ovo softversko rješenje, a tvrtka Sensoneo je ranije pobijedila na javnim natječajima u Rumunjskoj, Slovačkoj, na Malti te u Irskoj i Mađarskoj. Sustav je u Slovačkoj implementiran u samo 10 mjeseci, a njime se trenutačno postiže stopa recikliranja od 93 posto.

Omogućavanje kružnog gospodarstva

Sustav povratne naknade je vrlo učinkovita inicijativa kružnog gospodarstva koja pomaže u stvaranju zatvorenog sustava recikliranja koji jamči da će se materijal reciklirati i koristiti za izradu nove ambalaže za piće.

Irski sustav povratne naknade primjenjuje se od 1. veljače ove godine, a uključuje PET plastične boce i aluminijske limenke zapremnine između 150 ml i tri litre. Naknada od 15 centi primjenjivat će se na ambalažu zapremnine od 150 do 500 ml, a naknada od 25 centi za ambalažu zapremnine od 500 ml do tri litre. Na navedenoj ambalaži istaknut je logotip Re-turn, a prikupljat će se na više od 2000 lokacija za prihvaćanje ambalaže i isplatu povratne naknade. Veće maloprodajne trgovine u svojim su prostorima uglavnom već instalirale automate za povrat ambalaže, dok će gotovo 200 manjih maloprodajnih trgovina sustavom upravljati ručno.

Pokretanje sustava povratne naknade bila je jedna od ključnih obveza irske vlade kao temelja kružnog gospodarstva. U Irskoj se svakog dana konzumira oko pet milijuna pića u jednokratnoj ambalaži, a osim povećanja stope recikliranja, novi sustav značajno će smanjiti broj boca i limenki koje se bacaju u okoliš, ali i šalju na odlagališta ili spaljivanje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER