Austrija se priprema za uvođenje sustava povratne naknade uz pomoć tvrtke Sensoneo

Slovačka tvrtka Sensoneo implementirat će softversko rješenje

Austrija počevši od 1. siječnja 2025. uvodi sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka. Potrošači će se motivirati iznosom povratne naknade u visini od 25 centi.

Središnji ured EWP Recycling Pfand Österreich gGmbH, osnovan krajem 2022. godine, intenzivno radi na organizaciji i implementaciji austrijskog depozitnog sustava, a tvrtka Sensoneo odabrana je na javnom natječaju za implementaciju cjelovitog softverskog rješenja koje će služiti kao centralna infrastruktura za cijeli sustav.

U Austriji se s ciljem recikliranja trenutačno prikuplja samo 70 posto jednokratne ambalaže za pića i napitke. Nacionalni je cilj postići stopu recikliranja od 80 posto ubrzo nakon početka uvođenja sustava povratne naknade za ambalažu pića i napitaka 1. siječnja 2025., odnosno 90 posto do 2027. godine.

Od početka sljedeće godine sve PET boce i metalne limenke zapremnine od 0,1 do tri litre prikupljat će se uz povratnu naknadu u visini od 25 centi. Na ambalaži će biti istaknut logo sustava i moći će se vratiti u svim trgovinama, odnosno na svim prodajnim mjestima na kojima je kupljena.

Sustav povratne naknade pokretat će softversko rješenje tvrtke Sensoneo

Slovačka tvrtka Sensoneo sa sjedištem u Bratislavi, koja je prošle godine zauzela 25. mjesto na Deloitteovoj ljestvici 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi, ističe kako je njihov softver u potpunosti spreman za implementaciju, a prikupljat će podatke iz svih izvora i omogućavati besprijekornu integraciju između svih dionika uključenih u sustav. Softver je izgrađen na infrastrukturi temeljenoj na oblaku i ne razlikuje se od bilo kojeg automata za povrat ambalaže.

Austrija je već šesta zemlja koja je odabrala softversko rješenje tvrtke Sensoneo. Tvrtka je ranije pobijedila na javnim natječajima u Rumunjskoj, Slovačkoj, na Malti te u Irskoj i Mađarskoj. Sustav je u Slovačkoj implementiran u samo 10 mjeseci, a njime se trenutačno postiže stopa recikliranja od 93 posto.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Irska od 1. veljače pokrenula sustav povratne naknade

Irska je od 1. veljače 2024. postala 15. europska zemlja koja je uvela sustav povratne naknade za jednokratnu ambalažu za piće s ciljem postizanja stope recikliranja od 77 posto do 2025., odnosno 90 posto do 2029. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER