Supetrani upozoravaju: Plaža nije pepeljara!

Pušačima na supetarskim plažama ovog su ljeta na raspolaganju bile posebne, biorazgradive pepeljare, s posebnom i jasnom porukom: Plaža nije pepeljara!

Uz pepeljare, Supetrani su putem zanimljivih plakata, a jednog od njih prate i tube za opuške, podijelili i nekoliko poražavajućih činjenica - primjerice, da se u prirodu godišnje baci više od 5,7 bilijuna opušaka, da im potom treba 10 godina da se razgrade, ali i da tek jedan opušak otrovnim kemikalijama onečisti čak 500 litara mora.

Kako bi barem djelomično utjecali na smanjenje ovih poražavajućih brojki, u Supetru su, kroz projekt koji financira Splitsko-dalmatinska županija, kreirali i besplatno podijelili niz birorazgradivih pepeljara. Svaka pepeljara dolazi s korisnim uputama za jednostavno sastavljanje i odgovorno odlaganje u odgovarajuće kante za smeće. Rezultat je to združene inicijative Grada Supetra, Turističke zajednice Grada Supetra, Komunalnog društva „Grad“, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar i Kluba za športski ribolov na moru „Arbun“, u sklopu ekološko-edukacijskog projekta „Dica mora“.

O ovoj i drugim temama, otočani se i dalje mogu informirati putem internet stranice projekta Zeleni Brač (www.zelenibrac.eu), financiranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na kojoj postoji već značajna baza savjeta i preporuka, kao i primjera dobre prakse s otoka i šire, a vezano uz gospodarenje otpadom.

VEZANE VIJESTI

I Sutivan uveo plažne pepeljare!

U Turističkoj zajednici općine Sutivan odlučili su utjecati na rješavanje problema sve većeg broja opušaka na sutivanskim plažama i to izradom „plažnih“ pepeljara koje se mogu preuzeti u njihovom uredu, javlja Zeleni Brač.

Imate li pitanja u vezi gospodarenja otpadom na Braču?

Tijekom rujna i listopada 2019. godine u sklopu projekta „Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču“ održat će se osam tribina na kojima će građanke i građani moći riješiti sve nedoumice vezane za temu gospodarenja otpadom na otoku Braču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER