Građani budimpeštanskog okruga Ferencváros htjeli su i dobili zeleniju ulicu

I Budimpešta krenula s uklanjanjem asfalta s javnih površina

Nakon uklanjanja asfalta i uređenja novih zelenih površina ova je ulica u devetom budimpeštanskom okrugu Ferencváros postala zelenija zahvaljujući provedbi projekta „Zelenija i ugodnija Mester utca“, financiranog kroz participativni proračun Grada Budimpešte.

Početkom kolovoza u devetom budimpeštanskom okrugu Ferencváros pokrenuta je realizacija projekta „Zelenija i ugodnija Mester utca (ulica)“ i to u sklopu participativnog proračuna Grada Budimpešte. Radovi su počeli osiguravanjem postojećih stabala i uklanjanjem asfaltiranih površina uz zaštitu podzemne komunalne infrastrukture, nakon čega je uređeno šest novih zelenih površina veličine od 16 do 20 četvornih metara, namijenjenih za jesensku sadnju dodatnog drveća, grmlja i cvijeća.

  • Dana 7. kolovoza počeli su radovi na provedbi projekta i to osiguravanjem postojećih stabala i uklanjanjem asfaltiranih površina. © VARGA D0RA IVETT | Főváros

Kako je i bilo planirano, na pripremljenim površinama su početkom listopada posađene raznovrsne trajnice, a svaka od njih zaštićena je metalnom ogradom. U sklopu projekta postavljene su i nove ulične kante za otpad.

„Zahvaljujući jednoj od implementiranih ideja, ova prometna ulica u središtu Pešte je na oduševljenje građana postala zelenija i ugodnija za život. Stanovnici su bili uključeni ne samo u proces planiranja, već i u stvaranje novih zelenih površina, a u budućnosti će brinuti o biljkama i sudjelovati u održavanju novih zelenih površina.“ – izjavio je gradonačelnik Budimpešte Karácsony Gergely.

Projekt je osmišljen zahvaljujući građanima ovog dijela Budimpešte koji su za njega glasali, sudjelovali u planiranju i realizaciji, a bit će i uključeni u održavanje. Pri odabiru prikladne lokacije za uređenje novih zelenih površina vodilo se računa o tome da građani koji će o njima brinuti stanuju relativno blizu kako bi mogli lakše ispunjavati svoja volonterska zaduženja. Obavljat će ih samostalno, uz pomoć i mentorstvo radnika komunalne tvrtke FŐKERT koji će i dalje voditi brigu o postojećem drveću.

  • Ulica Mester utca sada postaje jedno od najljepših i najzelenijih šetališta devetog budimpeštanskog okruga. © Ruzsa Rania | Főváros

Trenutačni ciljevi ozelenjavanja realizirani su kao prvi korak ovog projekta financiranog kroz participativni proračun Grada Budimpešte. U studenom će se obaviti sadnja desetak mladih stabala koja će na novim zelenim površinama uz dovoljnu količinu zemlje i prostora za rast korijenskog sustava brže uspijevati te zbog boljih uvjeta postati veća, ljepša i zdravija.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veliko finale za klimatski prihvatljivu bečku ulicu Thaliastraße

43 nova stabla, 3400 m² novih zelenih površina nastalih uklanjanjem asfalta, nove pješačke površine i vodeni elementi kao završni dio redizajna ulice Thaliastraße u 16. bečkom okrugu. Do 2025. bit će uređen posljednji dio u blizini stanice podzemne željeznice U3 Ottakring, a tri kilometra dug „klimatski bulevar“ Thaliastraße postat će daleko privlačniji, ugodniji i zeleniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER