Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Otvaranje obnovljenog i proširenog Muzeja grada Beča (Wien Museum) predstavlja veliku prekretnicu muzejske politike Grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Prije dvadesetak godina postalo je jasno kako je postojeća muzejska zgrada, kojoj je hitno bila potrebna obnova, odavno premašila svoje prostorne kapacitete. Izgradnja nove zgrade na drugoj lokaciji, između ostalih i u području bečkog Glavnog kolodvora, razmatrala se od 2009. godine, no 2013. donesena je odluka da se Muzej grada Beča obnovi i proširi na postojećoj lokaciji.

Godine 2015. međunarodni arhitektonski natječaj rezultirao je odlukom o odabiru projekta tvrtki Certov i Winkler + Ruck Architekten kojim se željela integrirati zaštićena zgrada Oswalda Haerdtla i u što većoj mjeri uključiti trg Karlsplatz kao njeno neposredno okruženje. Certov i Winkler + Ruck Architekten pronašli su arhitektonsko rješenje u proširenju iznad muzejske zgrade, čime su nastala dva dodatna kata. Nova zgrada Muzeja grada Beča i pristup s novouređenog Resselparka u potpunosti mijenjaju izgled i podižu kvalitetu javnog prostora koji okružuju brojne bečke znamenitosti, a jedna od njih je i znamenita crkva sv. Karla Boromejskog.

Muzej grada Beča sada raspolaže korisnom površinom od oko 12 000 m² (ranije 6 900 m²). Za stalni postav predviđeno je preko 3 000 m² (umjesto dosadašnjih oko 2 000 m²), dok novi izložbeni prostor nudi preko 1 200 m². Osim toga, privremene instalacije moguće su i u drugim dijelovima kompleksa, što je veliki napredak u odnosu na prethodnu situaciju s oko 700 m² nepovezanog prostora.

Nadogradnja muzejske zgrade omogućuje dovoljno prostora za posebne izložbe, a poveznica između starog i novog dijela zgrade koristit će se za razna događanja, kao i za obrazovne aktivnosti školske djece i drugih skupina posjetitelja. Ovdje se ujedno nalazi i terasa koja će biti javno dostupna svim posjetiteljima.

Muzejska kavana nalazit će se u prizemlju, dok će se u dodatnom podzemnom proširenju smjestiti muzejski depoi i tehničke prostorije. S redizajniranim predvorjem muzej se otvara prema Karlsplatzu, čime se stvara novi urbani prostor s potpuno novom kvalitetom boravka. Resselpark tako postaje zeleni dnevni boravak obnovljenog Muzeja grada Beča, u kojem je uređeno više od 6 500 četvornih metara zelenih površina s postojećim i dodatnim drvećem, grmljem te vodenim i vodopropusnim površinama.

Gradonačelnik Ludwig: „Demokratizacija gradske kulturne baštine bez presedana”

„Beč. Moja priča.“ („Wien. Meine Geschichte.“) naziv je novog stalnog postava Muzeja grada Beča koji će se nakon trogodišnje obnove muzejske zgrade predstaviti u srijedu 6. prosinca 2023. te će na svojih 3 300 m² nastaviti prepričavati priču o povijesti austrijskog glavnog grada.

Posjet stalnom postavu Muzeja i njegovim jedinstvenim zbirkama ubuduće će biti besplatan za sve, najavili su gradonačelnik Michael Ludwig i gradska vijećnica za kulturu Veronica Kaup-Hasler na konferenciji za novinare u ponedjeljak, točno 51 dan prije svečanog ponovnog otvaranja Muzeja. Ovaj bečki muzej tako je prvi u Austriji koji kreće ovim putem, a prekretnica u muzejskoj politici Grada Beča u skladu je s dugogodišnjim ciljevima Vlade Republike Austrije.

  • Slijeva nadesno: Bečka gradska vijećnica za kulturu Veronica Kaup-Hasler, gradonačelnik Michael Ludwig i Matti Bunzl, ravnatelj Muzeja grada Beča. © PID / Christian Jobst

„Bečki muzej i njegova zbirka pripadaju građanima Beča”, rekao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig. „Besplatan ulaz u stalni postav omogućuje sudjelovanje u ovoj povijesnoj riznici i predstavlja neviđenu demokratizaciju kulturne baštine grada. Naš primjer jedinstven je u Austriji i zasigurno će ga slijediti drugi gradovi i muzeji. Beč je grad visoke kvalitete života za sve njegove građane, a kako bismo osigurali da to ne bude samo slogan, provodimo mjere kojima to i ostvarujemo”, zaključio je Ludwig.

„S besplatnim ulazom u stalni postav postignuto je nešto bitno: Grad Beč otvara novi kulturni, društveni i demokratski važan prostor, mjesto za iskustvo društvenog sudjelovanja. Posebno u kriznim vremenima velikih zajedničkih izazova potrebno nam je konkretno iskustvo da umjetnost i kultura stvaraju mjesta koja su otvorena za dijalog, za suočavanje s poviješću i sadašnjošću, za susrete i učenje iz različitih perspektiva. Muzej grada Beča će tako postati jedinstvena društvena točka i prostor, inkluzivno mjesto za sve koji žive i rade u ovom gradu.” – kazala je bečka gradska vijećnica za kulturu Veronica Kaup-Hasler.

„Pristup znanju o povijesti grada u kojem živite ne smije biti privilegija, već pravo.” – izjavio je Matti Bunzl, ravnatelj bečkog Muzeja, kojeg je posebno zanimao model besplatnog ulaza u stalne postave 15 državnih muzeja koji je 2001. godine uvela laburistička vlada u Velikoj Britaniji.

Prema istraživanju o sudjelovanju u kulturi koji je 2023.  proveo Institut SORA, besplatni posjeti kulturnoj ponudi ključni su pokretač sudjelovanja u kulturi te bi bez ove mogućnosti broj godišnjih posjeta kulturnim događanjima značajno pao. Osim toga, u Gradu Beču smatraju kako je sudjelovanje svih građana u kulturnom životu od velike važnosti za održivo demokratsko društvo. U Beču, čiji je broj stanovnika u porastu te je upravo premašio granicu od dva milijuna, kulturne i muzejske prostore važno je shvatiti kao društvene prostore susreta u kojima se može odvijati dijalog između ljudi bez obzira na podrijetlo, društveni status i obrazovanje. Upravo takav potencijal ima i obnovljeni Muzej grada Beča.

 

  • Radovi na uređenju Resselparka krajem srpnja 2023. Riječ je o površini od 6 530 četvornih metara koja se nalazi ispred Muzeja grada Beča (Wien Museum) te između ulice Symphonikerstraße i vodene površine sa skulpturom Henryja Moorea smještene ispred crkve sv. Karla Boromjeskog (Karlskirche). U ovom dijelu parka posađeno je 15 novih stabala, dok je oko 500 četvornih metara zelene površine oplemenjeno travama i raznolikim trajnicama. Asfalt je uklonjen s oko 375 četvornih metara površine parka, a zamijenilo ga je novo opločenje u čijim je fugama posijana trava. © Ekovjesnik

Besplatni programi za studente, djecu i obitelji

Muzej grada Beča nudit će 26 različitih edukacijskih programa namijenjenih školskoj djeci, a neki od njih su „Muzej za budućnost”, „Je li sve to samo fasada? Beč oko 1900.”, „Beč kao mjesto nacističkih zločina“, „Što nam muzej govori o migraciji” i dr. Edukacijski tim će s učenicima istraživati novi stalni postav o povijesti grada od najstarijih vremena do danas. Cilj besplatnih radionica je upoznati djecu i mlade s poviješću grada te ih osnažiti da samostalno istražuju, raspravljaju i postavljaju pitanja. Svi programi bit će besplatni i počet će 8. siječnja 2024., a već se mogu rezervirati na wienmuseum.at.

Uz brojne besplatne radionice za djecu i njihove obitelji Muzej će također nuditi besplatne programe za odrasle. Za posjetitelje koji vole polako šetati muzejom i dublje zaroniti u vlastita sjećanja promatrajući odabrane predmete pripremljena je tura „Usporeni Wien Museum“, a kreativcima i ljubiteljima povijesti umjetnosti ponudit će se vođenja u sklopu serije „Wien Museum Kreativ“ koja će im omogućiti posjet izložbama i kasniji kreativni rad u ateljeima.

Prvi put Muzej grada Beča imat će galeriju namijenjenu potrebama različitih zajednica te predstavljanju njihovih aktivnosti i projekata. Tako će se na dan otvaranja 6. prosinca moći posjetiti izložba „Promjena perspektiva”.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

Resselpark postaje zeleni dnevni boravak obnovljenog Muzeja grada Beča

Nakon višegodišnje obnove Muzej grada Beča (Wien Museum) ponovno bi se trebao otvoriti krajem 2023., a do tada će se ispred ove bečke muzejske ustanove urediti i više od 6 500 četvornih metara zelenih površina. Resselpark će postati svojevrsni zeleni dnevni boravak s novim zelenim površinama, drvećem, grmljem i vodenim površinama.

Počelo ozelenjavanje bečke muzejske četvrti MuseumsQuartier

Od ovog ljeta postepeno se povećavaju zelene površine poznate bečke muzejske četvrti MuseumsQuartier Wien (MQ). Prostor oko muzeja i njihova dvorišta oplemenjivat će se tijekom sljedeće tri godine raznim travama, grmljem i drvećem i to prema odabranom projektu „MQ in morphosis“.

Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 m2 zelenih površina

U okviru svoje zelene ofenzive Grad Beč planira do 2025. sanirati i izgraditi 400.000 kvadratnih metara zelenih površina. Jedan od 23 takva projekta u 2021. je i obnova Parka kardinala Nagla u trećem bečkom okrugu. Prilikom radova realizirat će se ideje, prijedlozi i želje gotovo tisuću stanovnika tog okruga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER