Svečano otvoren obnovljeni Muzej grada Beča (Wien Museum)

Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcion

Nakon trogodišnje obnove i nadogradnje Muzej grada Beča svečano je otvoren 6. prosinca 2023. Muzej u srcu grada posvećen je povijesti austrijske metropole, a prilikom obnove pridavana je velika važnost inkluziji, pristupačnosti te održivosti.

Muzej grada Beča (Wien Museum) otvorio je svoja vrata posjetiteljima jučer, tri godine nakon radova obnove i proširenja. Obnovom i nadogradnjom muzeja u samom srcu grada, na trgu Karlsplatz, izložbeni je prostor s nekadašnjih 6 900 m² povećan na 12 000 m² pa se priča o povijesti glavnog grada Austrije sada prostire na tri kata.

  • Stalni postav muzeja besplatan je za sve © WienTourismus / Paul Bauer

Novi koncept izložbenog prostora stalnog postava za sve je posjetitelje besplatan, između ostalog kako bi ih se potaknulo da uvijek iznova posjećuju muzej i tako što bolje upoznaju povijest Beča. Također je osmišljeno i 26 različitih edukacijskih programa namijenjenih školskoj djeci. Neki od njih su „Muzej za budućnost”, „Je li sve to samo fasada? Beč oko 1900.”, „Beč kao mjesto nacističkih zločina“, „Što nam muzej govori o migraciji” i dr. Edukacijski tim će s učenicima istraživati novi stalni postav o povijesti grada od najstarijih vremena do danas. Cilj besplatnih radionica je upoznati djecu i mlade s poviješću grada te ih osnažiti da samostalno istražuju, raspravljaju i postavljaju pitanja. Svi programi bit će besplatni i počet će 8. siječnja 2024., a već se mogu rezervirati na wienmuseum.at.

  • Terasa Muzeja grada Beča otvorena je za sve © WienTourismus / Paul Bauer

U okviru obnove na postojeću su zgradu dodana još dva kata na kojima će se na ukupno 1 200 m² održavati posebne izložbe. Tijekom 2024. su tako planirane izložba o stvaralaštvu austrijskog baroknog arhitekta i kipara Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, izložba o secesiji na njemačkog govornom području, zatim izložba o kulturnoj povijesti zime, izložba o gradu kao melting potu te izložba na temu nacističke pljačke židovskog stanovništva i njen učinak na muzejsku građu. Na dograđenom dijelu nalazi se i terasa koja je javno dostupna svim posjetiteljima.

Prilikom obnove i proširenja Muzeja grada Beča velika se važnost pridavala inkluziji i pristupačnosti kako bi muzej bio otvoren za što veći broj ljudi. Pritom se na umu imao i aspekt održivosti: muzej će se tijekom godine hladiti i grijati iz obnovljivih izvora odnosno geotermalnom energijom. Usto su zelene površine oko muzeja udvostručene, a park Resselpark ispred muzeja također je obnovljen.

Zgrada muzeja koja se nalazi pod spomeničkog zaštitom rad je arhitekta Oswalda Haerdtla iz 1959. godine. Obnova i proširenje muzeja započelo je u srpnju 2020., a između 274 prijavljena arhitektonska ureda iz 26 zemalja izabran je austrijski tim Certov, Winkler+Ruck.

 

  • Prostor ispred ulaza u Wien Museum © Ekovjesnik

Njihovim projektom integrirana je zaštićena zgrada Oswalda Haerdtla, a muzej je kvalitetno povezan s trgom Karlsplatz kao njegovim neposrednim okruženjem. Nova zgrada Muzeja grada Beča i pristup s novouređenog Resselparka u potpunosti mijenjaju izgled i podižu kvalitetu javnog prostora koji okružuju brojne bečke znamenitosti, a jedna od njih je i znamenita crkva sv. Karla Boromejskog.

 

  • Pogled s terase Muzeja grada Beča (Wien Museum) © Ekovjesnik

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Resselpark postaje zeleni dnevni boravak obnovljenog Muzeja grada Beča

Nakon višegodišnje obnove Muzej grada Beča (Wien Museum) ponovno bi se trebao otvoriti krajem 2023., a do tada će se ispred ove bečke muzejske ustanove urediti i više od 6 500 četvornih metara zelenih površina. Resselpark će postati svojevrsni zeleni dnevni boravak s novim zelenim površinama, drvećem, grmljem i vodenim površinama.

Prirodoslovni muzej u Beču zakoračio u treću dimenziju

Na online platformi Sketchfab dostupno je desetak izložbenih primjeraka bečkog Prirodoslovnog muzeja u 3D prikazu što omogućuje njihovo promatranje iz potpuno nove perspektive. U sklopu istraživačkog projekta kontinuirano se skeniraju novi eksponati kao i neizloženi fundus.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER