Varaždin: Platana iz Jagićevog šetališta dobila informativnu ploču

Obilježen Dan urbanog šumarstva (15. studenog) | Upoznajte varaždinsku čuvaricu zraka, tišine i ekološke ravnoteže!

Postavljanje ploče na Dan urbanog šumarstva inicirali su varaždinski Parkovi i Hrvatsko šumarsko društvo, a realizirano je na temelju rezultata međunarodnog projekta ArboCroatia koji provode Urbani šumari d.o.o. (Hrvatska), Český svaz ochránců přírody Arboristická akademie (Češka) i European Arboricultural Council (Njemačka).

„Pozdrav, ja sam platana i godišnje osiguram 225 dana kisika za jednu osobu.“ Tim riječima pohvalilo bi vam se jedno od najstarijih stabala u varaždinskom Šetalištu Vatroslava Jagića kada bi moglo govoriti. S obzirom da ipak ne može, i kako to ni izbliza nije jedini benefit koji ova platana donosi, varaždinski Parkovi odlučili su uz nju postaviti ploču s informacijama o svim njenim dobrim stranama.  

Tako će svi prolaznici koji zastanu kraj ovog više od 30 metara visokog stabla moći saznati da bi bez njega u gradu bilo bučnije, ljeti još toplije, a zrak bi bio zagađeniji. Ove činjenice mogu se potkrijepiti i konkretnim podacima: platana godišnje zadrži 779 850 grama štetnih čestica iz zraka, upije 3 626,44 litara kišnice, a pod njenom je krošnjom hladnije za čak 3,7  ̊C. Osim toga, platana smanjuje buku i svake godine ukloni čak 32,65 kg COշ.

  • Današnjim predstavljanjem platanine informativne ploče na simboličan je način obilježen Dan urbanog šumarstva koji se obilježava 15. studenog. / Foto: Parkovi Varaždin

Direktorica varaždinskih Parkova Jelena Sekelj tom je prilikom istaknula da smo gradsko zelenilo, u značajnom dijelu, naslijedili od prethodnih generacija i da smo ga onima koji dolaze iza nas obvezni ostaviti u dobrom stanju.

„Zbog toga je urbano šumarstvo važan dio održavanja javnog zelenila, koje je multidisciplinarno područje. Urbani šumar u Parkovima kao jedan od glavnih zadataka ima redovito praćenje svih karakteristika i promjena na stablima i zaštitu i održavanja zdravog stanja stabala. To je  izazovan zadatak jer naša gradska stabla najčešće žive u neprirodnom staništu, a uz utjecaj abiotskih i biotskih čimbenika na njihov rast i razvoj velik utjecaj, najčešće negativan, ima upravo čovjek. Stabla starije dobi su izuzetno vrijedni čuvari naših gradova. No, kao svi stariji članovi zajednice, i starija stabla zahtijevaju posebnu brigu i pažnju. A čuvamo ih zbog bioraznolikosti i širokog spektra koristi od njih koje doprinose boljem životnom okruženju za građane. Neke od njih prikazali smo na tabli uz platanu.“ – izjavila je Jelena Sekelj.

  • Direktorica Parkova Jelena Sekelj i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj / Foto: Parkovi Varaždin

Postavljanje ploče inicirali su varaždinski Parkovi i Hrvatsko šumarsko društvo, a realizirano je na temelju rezultata međunarodnog projekta ArboCroatia (Erasmus+ Development of Digital Forms of Learning and New Certification Programs in the Field of Arboriculture and Urban Forestry at the SE Europe Level)  koji provode Urbani šumari d.o.o. (Hrvatska), Český svaz ochránců přírody Arboristická akademie (Češka) i European Arboricultural Council (Njemačka).

Ovaj domišljat način informiranja građana o dobrobitima urbanog zelenila svojom je prisutnošću podržao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, uz predsjednika varaždinskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva Davora Topolnjaka i Gorana Huljenića, ispred Urbanih šumara.

O svim prednostima platane, prvi su  imali priliku naučiti učenici 4. b razreda, budući ekološki tehničari iz  varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, koji su događaju prisustvovali sa svojom profesoricom Petrom Novak Mlinarić. Njima su Parkovi predstavili i zanimanje urbani šumar koje je relativno mladi smjer na Šumarskom fakultetu.

  • Platana u varaždinskom Šetalištu Vatroslava Jagića / Foto: Parkovi Varaždin

„Dugotrajna prisutnost platana i ostalih stabala u i oko šetališta Vatroslava Jagića ne predstavlja samo estetsko obogaćenje, već je ona ključni čimbenik ekološke ravnoteže u Varaždinu. Dok je sadnja mladih stabala hvalevrijedna, istinski ekološki kapital leži u starim stablima poput ove platane. Ovom simboličnom akcijom željelo se podići svijest javnosti o važnosti očuvanja svih starih stabala u gradu, s jasnom porukom da bez njih ne bi bilo moguće održavanje kvalitetnog života i bioraznolikosti u urbanom okruženju.“ – zaključuju u varaždinskim Parkovima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Varaždinu počeli radovi na uspostavi digitalnog sustava za upravljanje stablima

U Varaždinu je krenula prva faza radova na izradi digitalnog sustava za upravljanje stablima. Riječ je o digitaliziranom katastru koji osim osnovnih podataka o vrsti, dobi i broju, sadrži informacije koje će stručnjacima omogućiti jednostavnije i učinkovitije praćenje vitaliteta svakog pojedinog stabla.

U Zadru održan 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu

Stručni skup održan je 27. i 28. listopada u organizaciji Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma, Grada Zadar i Hrvatskog šumarskog društva - Sekcije za urbano šumarstvo uz suorganizatore Zadarsku županiju, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademiju šumarskih znanosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER