Nova EU pravila potiču potrošače na popravak umjesto na zamjenu uređaja

Prema istraživanju Europske komisije, velika većina od 77 % građana EU-a radije bi popravila uređaj nego kupila novi

Europski parlament je u utorak s 590 glasova za, 15 protiv i 15 suzdržanih usvojio pregovaračko stajalište o novoj direktivi za jačanje prava potrošača na popravak i smanjenje utjecaja masovne potrošnje na okoliš. Cilj je olakšavanjem popravka pokvarenih uređaja potaknuti održiviju potrošnju, smanjiti količinu otpada i poduprijeti sektor servisiranja, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

U zakonskom jamstvenom roku prodavači bi bili obvezni dati prednost popravku ako je on povoljniji od zamjene uređaja ili jednako skup, osim ako popravak nije izvediv ili je nepraktičan za potrošača. Zastupnici također predlažu i produljenje jamstvenog roka za jednu godinu nakon popravka uređaja. 

Potrošači će imati pravo tražiti popravak proizvoda kao što su perilice rublja, usisivači, pametni telefoni i bicikli i nakon isteka jamstvenog roka. Kako bi popravak bio privlačnije rješenje, zastupnici žele da proizvođači nude potrošačima zamjenske uređaje na posudbu tijekom popravka. Ako se uređaj ne može popraviti, trebalo bi ponuditi obnovljeni uređaj.

Kuponi i drugi financijski poticaji za građane koji se odluče za popravak

Potrošače od popravka uređaja često odvraćaju visoki troškovi popravka, nedostupnost servisa ili dizajn uređaja koji onemogućuje popravak. Prema stajalištu Europskog parlamenta, neovisni serviseri, subjekti koji se bave obnovom uređaja i krajnji korisnici imali bi pristup svim rezervnim dijelovima te svim informacijama i alatima potrebnima za popravak po razumnoj cijeni. 

Potrošači će na internetskim platformama moći pronaći lokalne servisere (uključujući „kafiće za popravak” / „Repair Café”) i prodavače obnovljenih uređaja u svojoj blizini. Da bi popravci bili povoljniji i privlačniji, zastupnici predlažu da se potrošačima ponude kuponi i drugi financijski poticaji iz nacionalnih fondova za popravak.

„Europski parlament podržava pravo potrošača na popravak i konačno možemo reći da izravno odgovaramo na zahtjeve ljudi. Građani žele produžiti životni vijek svojih uređaja, ali to je često preskupo ili teško. Donijeli smo niz mjera za poticanje potrošača da odaberu popravak umjesto zamjene, s posebnim naglaskom na potporu neovisnim serviserima i uspostavu financijskih poticaja. Očekujemo da će Vijeće uskoro donijeti svoje stajalište kako bismo mogli započeti pregovore o preoblikovanju tih mjera u zakonodavstvo i utrti put istinskom kružnom europskom gospodarstvu.” - izjavio je izvjestitelj René Repasi (S&D, Njemačka).

Pregovori mogu početi nakon što Vijeće 22. studenog usvoji svoje pregovaračko stajalište, a prvi sastanak zakazan je za 7. prosinca 2023.

Podsjetimo, bacanje potrošačkih uređaja koji se mogu popraviti ima znatan utjecaj na okoliš jer dovodi do 30 milijuna tona resursa i proizvodnje 261 milijuna tona ekvivalenta emisija CO2, kao i stvaranja godišnje količine od 35 milijuna tona otpada u EU-u. Potrošači koji odluče kupiti novi uređaj umjesto da poprave stari gube otprilike 12 milijardi eura godišnje. Rezultati studije Europske komisije pokazuju da bi 77 % građana EU-a radije popravilo uređaj nego kupilo novi. 

Prijedlog direktive o pravu na popravak dopunjuje inicijative EU-a o ekološkom dizajnu jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Odabir popravka umjesto zamjene!

Europski parlament će usvojiti svoje pregovaračko stajalište o novim pravilima EU-a koja promiču pravo na popravak i održivije korištenje robe široke potrošnje.

EU uvodi obveznu europsku oznaku trajnosti uređaja

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan predstavila je u Zagrebu novi EU zakon kojim će se zabraniti prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te uvesti jedinstvena oznaka trajnosti proizvoda u Europi. Riječ je o dijelu nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je Borzan glavna autorica i pregovaračica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER