Odabir popravka umjesto zamjene!

Zastupnici u Europskom parlamentu danas raspravljaju o novim pravilima EU-a za lakše i praktičnije popravke

Europski parlament će usvojiti svoje pregovaračko stajalište o novim pravilima EU-a koja promiču pravo na popravak i održivije korištenje robe široke potrošnje.

Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o nacrtu zakona koji će potrošačima olakšati popravak neispravne robe čak i nakon isteka jamstva. Prijedlog nadopunjuje druge aktualne inicijative EU-a koje slijede cilj Europskog zelenog plana za održivu potrošnju i kružno gospodarstvo - Ekološki dizajn i Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju.

Unutar zakonskog jamstvenog razdoblja, prodavači će morati dati prednost popravku kada je jeftiniji ili jednak trošku zamjene proizvoda. Nakon što zakonsko jamstvo istekne, potrošači će i dalje imati pravo tražiti popravak proizvoda kao što su perilice rublja, usisavači, pametni telefoni i bicikli.

Kako bi popravci postali privlačniji i pristupačniji, zastupnici predlažu posuđivanje zamjenskih uređaja tijekom razdoblja popravka, promicanje obnovljene robe kao alternative, povećanje dostupnosti rezervnih dijelova za neovisne servisere i nuđenje financijskih poticaja potrošačima koji se odluče na popravak.

Podsjetimo, Europska komisija je 30. ožujka 2023. predstavila prijedlog Direktive o zajedničkim pravilima za promicanje popravka robe. Predložena direktiva ima za cilj ublažiti trenutačne obrasce poslovanja i potrošnje, obilježene čestom i preuranjenom zamjenom i odbacivanjem robe. Prijedlogom se nastoji uštedjeti na troškovima za potrošače i olakšati razvoj resursno učinkovitog kružnog gospodarstva. Predložena direktiva primjenjivala bi se na popravak robe unutar i izvan zakonskog jamstva. U Europskom parlamentu spis je proslijeđen Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), a René Repasi (S&D, Njemačka) imenovan je izvjestiteljem. U listopadu 2023. IMCO je usvojio izvještaj u kojem predlaže poboljšanje atraktivnosti popravka smanjenjem razine neugodnosti za potrošače i jačanje tržišta popravaka. Nadalje, u izvještaju se predlaže da se rok zakonskog jamstva produži za jednu godinu za popravljene proizvode. O ovom izvještaju će se raspravljati tijekom ovotjedne plenarne sjednice Europskog parlamenta, s ciljem utvrđivanja stajališta Parlamenta za pregovore u trijalogu s Vijećem.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Nova EU pravila potiču potrošače na popravak umjesto na zamjenu uređaja

Europski parlament je u utorak s 590 glasova za, 15 protiv i 15 suzdržanih usvojio pregovaračko stajalište o novoj direktivi za jačanje prava potrošača na popravak i smanjenje utjecaja masovne potrošnje na okoliš. Cilj je olakšavanjem popravka pokvarenih uređaja potaknuti održiviju potrošnju, smanjiti količinu otpada i poduprijeti sektor servisiranja, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

 

 

EU uvodi obveznu europsku oznaku trajnosti uređaja

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan predstavila je u Zagrebu novi EU zakon kojim će se zabraniti prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te uvesti jedinstvena oznaka trajnosti proizvoda u Europi. Riječ je o dijelu nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je Borzan glavna autorica i pregovaračica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER