Berlin pokrenuo kampanju za poticanje upotrebe višekratne ambalaže

Smanjite brda otpada korištenjem alternativa za višekratnu upotrebu!

Tegla za cvijeće kao zdjela za obrok od povrća, kutija za alat za pakiranje sušija ili vaza za cvijeće za posluživanje voćnih napitaka? Ovim neobičnim motivima na oko 250 jumbo plakata postavljenih diljem Berlina, senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner želi podići svijest o važnosti upotrebe višekratne ambalaže.

Mogućnost posluživanja hrane i pića u višekratnoj ambalaži u Njemačkoj je na snazi od 1. siječnja 2023. godine. Kafići, restorani i benzinske crpke koji nude hranu i pića „za van“ svojim gostima moraju omogućiti korištenje višekratne alternative za jednokratnu ambalažu. Međutim, toga je svjestan tek manji broj kupaca.

Procjenjuje se da se u Berlinu svakog sata upotrijebi i baci oko 20 000 jednokratnih čaša, a diljem Njemačke čak 320 000, što čini gotovo tri milijarde komada svake godine. Zbrinjavanje golemih količina otpada za jednokratnu upotrebu njemačke gradove i općine godišnje stoji 120 milijuna eura, a svega 0,1 posto hrane „za van“ posluženo je 2022. godine u višekratnoj ambalaži!

 

„Željela bih još jednom zamoliti Berlinčane da što je više moguće izbjegavaju korištenje jednokratne ambalaže. Trebamo spriječiti porast količine bačene ambalaže za jednokratnu upotrebu jer su naše ulice i parkovi još uvijek često onečišćeni kutijama za pizze, ambalažom za hamburgere i šalicama za kavu i druga pića. Postoje sjajne alternative, posude i sustavi za višekratnu upotrebu. Podržite našu kampanju kojom želimo pokazati da ekološki osviješteno ponašanje može biti zabavno.” – poručila je berlinska senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner. „Berlin je grad pionir u području održivosti i aktivno se zalaže za zaštitu okoliša. Zajedno s građanima želimo stvoriti uredan, čist i održiv grad“, dodala je.

  • Senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner © SenMVKU | Marc Vorwerk

Berlinska kampanja dio je inicijative za poticanje višekratne upotrebe „Mehrweg.Einfach.Machen“, koja se provodi u suradnji s WWF-om, projektom Together i udrugom Mehrweg Verband. Organizacije, udruge, tvrtke te gradovi i općine diljem Njemačke okupile su se u ovoj inicijativi kako bi unaprijedile ponovnu upotrebu i smanjile količinu otpada. Naravno, dio ove hvalevrijedne inicijative je i glavni grad Berlin pa je na plakatima korišten logotip „Mehr Mehrweg“. Kampanju podržava i berlinska Zero Waste agencija.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

U Berlinu osnovana prva Zero Waste agencija u Njemačkoj

Berlinska senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner i Stephanie Otto, predsjednica uprave tvrtke za gospodarenje otpadom Berliner Stadtreinigung (BSR), otvorile su 18. srpnja prvu njemačku Zero Waste agenciju čije je osnivanje predviđeno berlinskim Planom gospodarenja otpadom do 2030.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER