Najavljeno uređenje i proširenje pješačkih zona u splitskoj gradskoj jezgri

U utorak je objavljen natječaj za izradu idejnog uređenja Hrvojeve ulice i dijela Ulice kralja Tomislava

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević najavili su početak realizacije projekata uređenja i proširenja pješačkih zona u povijesnoj jezgri grada. Krenut će se od obnove Hrvojeve ulice za čiju je izradu idejnog uređenja već objavljen natječaj, a potom slijedi uređenje pješačke zone unutar tzv. Varoškog trokuta te uređenje i proširenje Rive.

„Na početku ovog mandata pokazali smo koji smjerom želimo ići, a to je uvođenje reda i uređenje cijelog grada. Nakon što smo tada očistili Hrvojevu od štandova, danas smo objavili natječaj za uređenje cijele Hrvojeve ulice kroz koji će se dobiti idejno rješenje, izraditi dokumentacija i započeti s uređenjem. Ako sve bude po planu, radovi bi trebali započeti krajem iduće godine.“ - kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

  • Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević u utorak su najavili početak realizacije projekata uređenja i proširenja pješačkih zona u povijesnoj jezgri grada. © Grad Split

Zamjenik Bojan Ivošević kazao je kako je nakon uređenja Tončićeve ulice logičan slijed nastavak realizacije druga dva projekta unutar gradske jezgre.

„Donijeli smo odluku cijelu kontaktnu zonu koju zovemo Varoški trokut, a koja je omeđena Ban Mladenovom, ulicom Bana Jelačića i Šperunom, pretvoriti u pješačku zonu, urediti i oplemeniti.“ - kazao je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević te najavio početak radova krajem 2024. ili početkom 2025. godine. „Ovo je slijed širenja pješačkih zona u centru grada kakav Split nije imao još od zatvaranja Rive za promet. Turizam je u međuvremenu nabujao i potrebe za javnim prostorom su rasle, na što, nažalost, nije bilo adekvatne reakcije. Sada ćemo tu pješačku zonu proširiti i dobit ćemo predivan uređeni dio, što je u skladu s našim naporima da dugoročno maknemo asfalt s pješačkih površina u centru grada i da ga uredimo na razini koja je primjerena zaštićenoj gradskoj jezgri.“

 

  • Projektni natječaj za izradu idejnog uređenja Hrvojeve ulice i dijela Ulice kralja Tomislava dostupan je putem sljedeće poveznice © Grad Split

U sklopu aktivnosti uređenja centra grada, gradonačelnik Puljak kazao je kako su pokrenuti razgovori s projektnim timom uređenja Rive, studiom 3LHD, oko produženja Rive istočno do Hrvojeve ulice, ali i zapadno, kako bi se u konačnici spojila s pješačkom zonom Varoškog trokuta i postala cjelovita pješačka zona u punom profilu. Također, cilj je redizajnirati tende na Rivi, kako bi bile diskretnije i ne bi zaklanjale Dioklecijanovu palaču.

© Grad Split

„Idejno rješenje nadamo se dobiti početkom iduće godine, a onda ćemo pristupiti projektnoj dokumentaciji i radove uskladiti s onima na Hrvojevoj i Varoškom trokutu. Kroz ova tri projekta dobit ćemo puno kvalitetnije pješačke površine i podići kvalitetu života građana u centru grada, izgled i ljepotu cijelog grada“, poručio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Grad Split / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Akcija „Očistimo grad“ provodi se do 15. srpnja

Čistoća d.o.o. i Komunalno redarstvo Grada Splita u narednih mjesec dana provode akciju „Očistimo grad“. Akcija je započela 16. lipnja i trajat će do 15. srpnja, a cilj je dva puta obići sve gradske kotare i mjesne odbore te u dane redovnog odvoza glomaznog otpada odvesti sav zatečeni otpad, kako onaj prijavljen za odvoz, tako i onaj koji je nepropisno ostavljen na javnoj površini, izvijestili su iz Grada Splita.

Nova splitska gradska uprava uvodi red u javnom prostoru

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je u petak pozvao predstavnike lokalnih medija te ih poveo u šetnju od Srebrnih vrata preko Hrvojeve ulice do Istočne obale. U društvu svojih zamjenika pokazao im je kako izgleda javni prostor kojim upravlja Grad Split te ga usporedio s onim lučkim nad kojim, nažalost, nema ingerenciju. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER